Kripto
StoryEditor

Moody‘s uvodi sustav bodovanja za stablecoine

30. Siječanj 2023.

Financijska institucija Moody‘s navodno radi na sustavu bodovanja za do 20 stablecoina, procjenjujući kvalitetu njihove potvrde rezervi, izvijestio je Bloomberg 26. siječnja.

Bloomberg je, pozivajući se na osobu upoznatu s tim pitanjem, izvijestio da je sustav bodovanja još uvijek u ranoj fazi i da neće predstavljati službeni kreditni rejting.

Stablecoini su jedna od najpopularnijih klasa imovine u kripto industriji. Obično je vrijednost vezana za nacionalne fiat valute kao što je dolar ili neki drugi financijski instrument poput zlata. Kao što im samo ime govori, očekivanja su da stablecoini budu puno manje volatilni od ostalih kriptovaluta.

Potreba stablecoina za kvalitetnim rezervama i regulacijom

Nakon kolapsa terrinog algoritamskog stablecoina terraUSD 2022. godine, izdavatelji stablecoina ponovno su se suočili s pažnjom financijskih regulatora po pitanju kvalitete rezervi. 

U istraživačkom radu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) istaknuta je važnost visokokvalitetne i tekuće rezerve. Prema izvješću, stablecoini s ‘kvalitetnim‘ rezervama mogu postati stabilan izvor vrijednosti. Ta imovina ima potencijal ‘postati vjerodostojno, široko prihvaćeno sredstvo razmjene‘.

Osim toga, financijski regulatori u SAD-u ukazali su na opasnost od nereguliranih stablecoina. Vršitelj dužnosti predsjednika Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) Martin Gruenberg savjetovao je da izdavatelji stablecoina trebaju podlijegati strogim regulatornim mjerama.

Gruenbergovo stajalište potkrijepilo je MMF, koji je naveo da bi izdavatelji stablecoina trebali podlijegati strogim bonitetnim zahtjevima.

U međuvremenu, najveći stablecoin u industriji, tether, suočio se s povećanim pritiskom zajednice i regulatora zbog svojih netransparentnih rezervi. Godine 202. izdavatelj stablecoina nagodio se s uredom državnog odvjetnika u New Yorku zbog lažnog predstavljanja njegove rezerve. Tvrtka je također svjedočila određenim poteškoćama zbog terrinog kolapsa, obrađujući otprilike 10 milijardi dolara u povlačenjima sredstava.

Unatoč povećanom nadzoru, stopa usvajanja porasla je širom svijeta. Tether je prema vlastitom izvješću navodno obradio 18,2 bilijuna dolara u transakcijama 2022. godine, što je više od tradicionalnih procesora plaćanja poput Vise i Mastercarda.

20. travanj 2024 02:27