Kripto
StoryEditor

Muškarac iz Minnesote izgubio više od devet milijuna dolara u kripto ljubavnoj prijevari

07. Kolovoz 2023.

Stanovnik grada Eden Prairie u Minnesoti, čije ime nije otkriveno, navodno je izgubio 9,2 milijuna dolara nakon što je postao žrtva tipične romantične prevare s kriptovalutama. Lokalna policija priopćila je kako nikada nije istraživala prijevaru povezanu s kriptom u kojoj su pojedinci izgubili tako značajnu svotu.

Višemilijunska shema

Kako je izvijestio Star Tribune, muškarac je počeo razgovarati s tajanstvenom ženom na LinkedInu​ koja ga je pozvala da uloži u sumnjiv ‘kripto projekt‘ pod nazivom ‘Coinrule-web3‘. Namamila ga je da će ga ulaganje učiniti bogatim u kratkom vremenskom razdoblju, dok bi generirana sredstva mogla pomoći čovjeku da napusti ženu i pobjegne sa svojom novom ‘ljubavnicom‘.

Zaslijepljen njezinim obećanjima, na kraju je uložio 9,2 milijuna dolara između prosinca 2022. i lipnja 2023. putem 21 transakcije. Čovjek je bio ohrabren visokim povratom ulaganja koji je primijetio na sumnjivoj platformi. Međutim, od njega je zatraženo da plati milijune dolara nakon povlačenja sredstava.

Unatoč tome što je suprug to sakrivao od nje, žena muškarca bila je ta koja je pretpostavila da možda nešto nije u redu sa shemom. Sredinom lipnja obavijestila je lokalnu policiju da je njezin suprug likvidirao njihove investicijske račune posljednjih pola godine. Također ju je nazvao u panici, pozivajući je da povuče svu njihovu ušteđevinu kako bi platio naknadu kako bi mogao unovčiti svoja kripto sredstva.

Policijski službenici pokrenuli su hitnu istragu i otkrili da je Coinrule-web3 povezan s više ljubavnih prijevara. Također su utvrdili da je jedna od banaka koja je dobila dio depozita povezana s prethodnim slučajevima pranja novca. Policija Edena Prairiea objavila je kako je do sada ove godine istraživala četiri takve prevare. Međutim, niti jedna od njih ne može se usporediti s najnovijim slučajem.

– Nitko u uredu nije čuo za tako velik slučaj kripto prevare. Zapravo, oči su im iskočile kad sam im rekao iznos - rekao je John Stiles, glasnogovornik državnog odvjetnika Minnesote Keitha Ellisona.

Inspektori su također otkrili da je tajanstvena žena pronevjerila iznos i prenijela ga u samo-skrbničke kripto novčanike kojima nitko osim prevaranta ne može pristupiti. Policijski službenici nisu otkrili imaju li osumnjičenog koji stoji iza zločina ili će nastaviti s bilo kakvim uhićenjima.

Prevare s kripto romantikom postale su vrlo popularne

Spomenuta prevara teško da je jedini primjer romantične prijevare s kriptovalutama u kojoj se ljudi zaljubljuju u nepoznatu osobu koja kasnije iscrpljuje žrtvinu ušteđevinu putem sheme koja uključuje digitalnu imovinu. Ukupno 185 milijuna dolara koštalo je američke žrtve između siječnja 2021. i ožujka 2022. zbog prevara ove vrste.

Važno je napomenuti da su takvi prevaranti aktivni i u drugim dijelovima svijeta. Britanac je početkom 2022. izgubio bitcoin u vrijednosti od 200.000 dolara, dok je stariji stanovnik Nottinghamshirea prebacio još veći iznos prijestupniku koji se predstavio kao kirurg američke vojske.

20. lipanj 2024 07:45