Kripto
StoryEditor

Nade za odobrenjem spot bitcoin ETF-a rastu nakon što su Binance i CZ priznali krivnju

23. Studeni 2023.

Binanceov osnivač i bivši izvršni direktor, Changpeng CZ Zhao, priznao je krivnju za kršenje Zakona o tajnosti banaka. Optužbe protiv Binancea uključuju kršenje zakona pranja novca, zavjeru za sudjelovanje u poslu prijenosa novca bez dozvole i kršenje američkih sankcija. Važno je napomenuti da američke vlasti nisu optužile Binance za zloporabu korisničkih sredstava ili sudjelovanje u manipulaciji tržištem.

Očekuje se da će najnoviji preokret katalizirati očekivano odobrenje bitcoin spot ETF-a u SAD-u.

Također, Grayscale Investments, istaknuti upravitelj imovinom kriptovaluta, čini značajne korake u svom nastojanju da pretvori svoj Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) u spot bitcoin ETF. Tvrtka je nedavno održala ključni sastanak s Komisijom za vrijednosne papire i burze (SEC) kako bi se razgovaralo o potencijalnim pitanjima uvrštavanja dionica proizvoda na tržište.

Katalizator za spot bitcoin ETF?

Kripto tržište suočilo se s neočekivanim turbulencijama 21. studenog nakon objave nagodbe između Binancea i američkih vlasti vrijedne 4,3 milijarde dolara, uključujući Ministarstvo pravosuđa (DOJ), Komisiju za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) i američko ministarstvo financija.

Uz to, bivši izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, otkrio je planove za izjašnjavanje o krivnji za kazneno djelo u sklopu nagodbe. Ovaj razvoj događaja mogao bi poslužiti kao katalizator za pojačana očekivanja skorog odobrenja ETF-a, rekao je analitičar Matrixporta Markus Thielen u novom izvješću.

Thielen vjeruje da se vjerojatnost odobrenja spot bitcoin ETF-a možda povećala na 100 posto, jer će kripto industrija sada biti prisiljena pridržavati se zakona koje slijede tradicionalne financijske tvrtke. Ova povećana usklađenost sa zakonima mogla bi ojačati pristup institucionalnih igrača u usvajanju bitcoina.

Štoviše, očekuje se da će FTX od sljedećeg mjeseca proći kroz proces prodaje i prijelaz na novi upravljački tim u skladu s američkim zakonima o vrijednosnim papirima, što bi moglo ponovno pokrenuti mjenjačnicu do trećeg tromjesečja 2024. Očekivani priljev od 24 do 50 milijardi dolara u bilo koji bitcoin ETF s popisa SAD-a i sve veća prisutnost kripto tvrtki koje sudjeluju u kripto derivatima s popisa CME-a sugeriraju trend prema reguliranim i usklađenim platformama koje udovoljavaju institucionalnim ulagačima, navodi se u izvješću.

Osim toga, provedbene mjere američkih agencija tijekom cijele godine signaliziraju prelazak s nereguliranih ‘retail‘ mjenjačnica na potpuno regulirane platforme za institucije.

- Budući da je makro okruženje i dalje vjetar u leđa potražnji institucija, 2024. će vjerojatno biti još jedna odlična godina za bitcoin, CZ bi se mogao vratiti tijekom sljedećeg bear marketa 2026. godine – navodi se u izvješću.

Povoljan ishod za Binance

Budući da CZ odstupa, a izrečena kazna manja je od strahovanih 10 milijardi dolara, očekuje se da će Binance zadržati svoju poziciju jedne od najveće 3 kripto mjenjačnice u sljedeće 2-3 godine, prema analitičaru Matrixporta.

Međutim, tvrtka, koja trenutačno zapošljava 6.000 ljudi, mogla bi se sučeliti s pritiskom da pojednostavi svoje poslovanje. Unatoč nagodbi koja ne uključuje SEC, ona predstavlja povoljan ishod za CZ-a i Binance.

18. lipanj 2024 23:58