Kripto
StoryEditor

Netko je Julianu Assangeu poslao 500.000 dolara u bitcoinu, nagađa se da je to bio Jack Dorsey

27. Lipanj 2024.

Bitcoin novčanik Juliana Assangea primio je bitcoin vrijedan 500.000 dolara od tajanstvenog donatora u utorak, pokazuju blockchain podaci.

Donacija je uslijedila nakon puštanja zviždača iz britanskog zatvora Belmarsh visoke sigurnosti u ponedjeljak, nakon što je s američkim vlastima sklopio sporazum o priznanju krivnje nakon pet godina provedenih iza rešetaka.

Bitcoin vraća Assangea kući

Prema podacima blockchaina, donacija od 8,2 bitcoina (492.254 dolara) prebačena je iz novčanika s više potpisa na Assangeovu bitcoin donacijsku adresu, kako je prikazano na web stranici freeassange.org.

Rano u srijedu, supruga osnivača WikiLeaksa Stella Assange pozvala je sljedbenike na posljednji iskaz financijske potpore, tražeći 520.000 dolara za plaćanje duga australskoj vladi. Assangeu je bilo zabranjeno koristiti komercijalne letove za svoju rutu do Saipana na pojavljivanje pred sudom, a kasnije i natrag kući u Australiju, pa mu je stoga trebao novac da koristi čarter let VJ199 za putovanje.

Iako je obitelj uspješno prikupila više od 78 posto svojih ciljanih sredstava putem Crowdfundera od srijede, donacija u bitcoinu primljena u utorak pokrila je gotovo cijeli trošak duga.

Assange je izašao kao slobodan čovjek nakon što je u srijedu pred sudom priznao krivnju za jednu optužbu za špijunažu, a od tada se vratio kući u Australiju.

Tko je poslao bitcoin?

Čini se da su dva muškarca suptilno, iako ne izravno, preuzela zasluge za donaciju. Jedan je bio internetska ličnost Andrew Tate, koji je odgovorio emotikonom dara nekome skrećući pozornost na transakciju preko Twittera.

Online bitcoin zajednica bila je skeptična prema Tateovoj tvrdnji, pozivajući ga da osobno potpiše transakciju kako bi dokazao svoju kontrolu nad adresom pošiljatelja. Međutim, promatrači su kasnije primijetili suptilnu tvrdnju još jedne bogate osobe s mnogo dubljim korijenima u bitcoin zajednici.

- Siguran prolaz - tweetao je suosnivač Twittera Jack Dorsey u utorak u 17:03 ET, točno vrijeme kada je transakcija poslana.

Dorseyjeva tvrtka Block predvodi brojne inicijative bitcoin infrastrukture uključujući dobavljača novčanika s više potpisa prilagođenog početnicima, proizvođača čipova za rudarenje i platformu za kupnju bitcoina CashApp. Također je više puta donirao novac programerima bitcoina, a bitcoin drži u bilanci svoje tvrtke.

27. lipanj 2024 16:02