Kripto
StoryEditor

Nizozemska središnja banka kaznila Coinbase s 3,3 milijuna eura

27. Siječanj 2023.

De Nederlandsche Bank (DNB), nizozemska središnja banka, kaznila je kripto mjenjačnicu Coinbase s 3,3 milijuna eura, zbog nepoštivanja lokalnih zakona za pružatelje financijskih usluga, prema Reutersovom izvješću.

Najveća američka kripto mjenjačnica, kako se izvješćuje, nije uspjela dobiti potrebnu registraciju za pružanje usluga u Nizozemskoj prije početka rada u zemlji. Iz DNB-a su priopćili da su u obzir uzeli veličinu Coinbasea kao tvrtke i činjenicu da ima značajan broj korisnika u Nizozemskoj.

Nadležna tijela tvrde da Coinbase nije bio usklađen sa nizozemskim zakonima tijekom razdoblja između studenoga 2020. i kolovoza 2022.

U prosincu 2022. DNB je ciljao kripto mjenjačnicu KuCoin rekavši da i ona posluje bez licence i stoga ilegalno nudi usluge. Godine 2021. ciljali su Binance sa sličnim navodima, za što je mjenjačnica platila više od 3 milijuna eura kazne.

Od početka godine Coinbase je na naslovnicama iz brojnih razloga vezanih uz njegovo poslovanje. Iz tvrtke su 10. siječnja objavili da će smanjiti 20 posto svoje radne snage zbog operativnog restrukturiranja. Istog dana brat bivšeg menadžera osuđen je na 10 mjeseci zatvora zbog trgovanja na temelju povlaštenih  informacija, što je obilježilo prvi poznati slučaj takve vrste u kripto industriji.

Tjedan dana kasnije, 18. siječnja Coinbase je objavio da će zaustaviti svoje poslovanje u Japanu zbog učinka pada trgovanja.

Unatoč ne baš poželjnim vijestima, otprilike u isto vrijeme kada je Coinbase zatvorio poslovanje u Japanu, objavljeno je da su dionice tvrtke imale porast od 69 posto u odnosu na dno.

Uz to, ARK Investment Cathie Wood kupio je 17,6 milijuna dolara vrijednih dionica Coinbasea od početka 2023. godine.

25. travanj 2024 18:17