Kripto
StoryEditor

Od DeFi-a do mainstream usvajanja, ChatGPT predviđa 8 najznačajnijih stvari koje će se dogoditi u kriptu u sljedećih 10 godina

23. Svibanj 2023.
chatgpt, crypto, bitcoin

Iako je sve počelo s bitcoinom 2009. godine, industrija kriptovaluta postepeno je stvorena otprilike prije deset godina. Iako se u tom vremenskom okviru sigurno dogodilo više stvari koje valja spomenuti, također je vrijedno vizualizirati i nagađati što bi se moglo dogoditi unutar sljedećih deset godina.

Odgovore naravno ima popularni AI chatbot ChatGPT, koji je pružio neke uvjerljive scenarije o tome što bi se moglo dogoditi u kriptu u sljedećem desetljeću.

1. Veće mainstream usvajanje

Prvo, ChatGPT je iznio ‘veće mainstream usvajanje‘. Predviđa da će bitcoin i altcoini postati značajan dio globalne financijske mreže i koristi se za transakcije.

Svakako smo vidjeli razvoj događaja na tom planu u posljednjih nekoliko godina. Dva diva na tom području, Visa i Mastercard, potpisali su više partnerstva s kripto i blockchain tvrtkama kako bi svojim milijunima trgovaca omogućili prihvaćanje plaćanja putem kriptovaluta preko kreditnih i debitnih kartica.

Unatoč prošlogodišnjim zastojima u industriji, Visin voditelj kripto odjela nedavno je udvostručio pozitivne stavove svoje tvrtke po tom pitanju jer vjeruje da određena digitalna imovina ‘ima potencijal igrati važnu ulogu u ekosustavu plaćanja‘.

Mastercard je, s druge strane, nedavno predstavio određeni program čiji je cilj pomoći bankama u pokretanju platformi za trgovanje kriptovalutama.

2. Napredni regulatorni okviri

Kako se usvajanje povećava, chatbot predviđa da će globalni regulatori htjeti bolje pratiti razvoj industrije. To je vruća tema u posljednjih nekoliko godina, posebno nakon velikih ‘neuspjeha‘ prošle godine poput kolapsa terre, FTX-a  i naknadnih stečajeva.

SAD bio je u prvom planu, iako ne u vrlo pozitivnom svjetlu. Unatoč tome što je dom nekih od najvećih kripto tvrtki, lokalni regulatori nisu uspjeli uspostaviti odgovarajuća pravila.

Istodobno, Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) pokrenula je postupak protiv više poduzeća, tvrdeći da nude neregistrirane vrijednosne papire bez pojedinosti i jasnoće o tome koja je digitalna imovina doista vrijednosni papir. Regulator je također uključen u pravne bitke protiv nekoliko kripto divova, uključujući Ripple i Grayscale.

Nasuprot tome, Singapur, Hong Kong, kao i Europska unija poduzimaju konkretne korake prema reguliranju industrije. EU je nedavno odobrila sveobuhvatni zakonodavni okvir MiCA, za koji se očekuje da će stupiti na snagu 2024. za stablecoine, a 2025. za mjenjačnice i druge sudionike u industriji.

3. Povećana institucionalna ulaganja

Institucionalni ulagači već su prisutni u kripto prostoru nekoliko godina. S jedne strane, brojni istaknuti ulagači, kao što su Ben Miller, Stan Druckenmiller i Paul Tudor Jones, iznijeli su svoju podršku bitcoinu, kritizirajući druge ulagačke opcije i monetarnu politiku FED-a.

S druge strane, institucionalni investicijski igrači, kao što su osiguravajuće društvo MassMutual, One River Asset Manager, pa čak i BlackRock (najveći svjetski upravitelj imovinom), izvršili su ulaganja u kripto sektor.

To je čak navelo nekad sumnjive banke poput JPMorgana da predvidi da bi i druge institucije u nekom trenutku mogle slijediti taj primjer. Međutim, sve se promijenilo prošle godine nakon kraha koji je započeo s terrom i nastavio se s FTX-om.  

ChatGPT, međutim, vjeruje da postoji velika šansa da će se plima ponovno okrenuti, pogotovo ako prethodna dva predviđanja zažive.

4 i 5. Interakcija financijskih usluga i usvajanje blockchaina

Ova dva predviđanja vrlo su slična s obzirom na njihovu prirodu i sličnost s prvom točkom na ovom popisu. ChatGPT je tvrdio da se, osim korištenja kreditnih i debitnih kartica, kriptovalute, kao i blockchain tehnologija, mogu uspješno integrirati u druge dijelove financijskog sustava.

To uključuje podmirenje velikih transakcija u većem opsegu na blockchain mrežama, ali i uključivanje polica osiguranja i poslova s nekretninama povrh ove tehnologije.

Međutim, financije su samo jedno od područja koje bi moglo početi usvajati blockchain sve više i više, prema AI chatbotu. ChatGPT vjeruje da bi se tehnologija mogla koristiti u nekoliko drugih područja, poput upravljanja  lancem opskrbe, zdravstva, pa čak i državnih usluga.

6. Održivost

Okolišno, društveno i korporativno upravljanje (ESG) bila je vrlo često izgovorena riječ prije nekoliko godina, kada je nekoliko globalnih agencija objavljivalo česta izvješća da je bitcoin rudarenje loše za okoliš. Nekoliko ulagača, uključujući Teslu Elona Muska, odustalo je od opcije plaćanja bitcoinom i izvršilo pritisak na rudare da prestanu koristiti fosilna goriva i okrenu se većem broju održivih i zelenih izvora energije.

To je također jedan od razloga zašto je ethereum prošle godine dovršio prelazak na proof-of-stake, koji je omogućio drugom najvećem blockchainu da prijeđe s energetski zahtjevnijeg proof-of-worka na zeleniji PoS.

ChatGPT smatra da održivost igra veliku ulogu u industriji u sljedećem desetljeću jer zabrinutost za okoliš i dalje raste. Chatbot predviđa da će kriptovalute koje koriste zelene energije biti preferirani izbor za ESG (i druge) investitore.

7. DeFi ekspanzija

Decentralizirane financije smatraju se suprotnošću općem financijskom sustavu pod kojim svijet danas posluje, koji je u potpunosti centraliziran. To znači da je treća strana uvijek uključena u sve naše transakcije, ponude itd.

Iako DeFi postoji već godinama, popularnost mu je eksplodirala 2020. godine. Nazvani ‘DeFi summer‘ projekti iz ove niše naglo su porasli u popularnosti, ukupnoj zaključanoj vrijednosti (TVL) i cijenama.

Međutim, ovo masovno i brzo usvajanje također je razotkrilo neke od problema u industriji, poput nedostatka skalabilnosti, postojanja očitih prijevara, lažnih projekata i rug pullova, kao i sigurnosne probleme.

Ipak, ChatGPT vjeruje da će DeFi nadživjeti svoje probleme, poboljšati korisničko iskustvo i postati vitalni dio financijske industrije.

8. Nove tehnološke inovacije

Posljednje, ali ne i najmanje važno, AI chatbot spomenuo je inovacije u tehnološkom sektoru. Uostalom, bitcoin blockchain, kao i mnogi drugi projekti koji su se pojavili u prethodnih 15 godina, inovacija su sama po sebi. 

Proof-of-work, unatoč svojim problemima, doveo je do stvaranja proof-of-stakea i njegovim višestrukim varijacijama. Do sada smo vidjeli da blockchain omogućuje razvoj brojnih i različitih protokola s različitim namjenama, kao što su DeFi, NFT, oraclesi itd.

U sljedećih deset godina mogle bi se pojaviti ideje o kojima još nismo ni sanjali.

Zanimljivo je, međutim, da AI chatbot nije spomenuo nezamjenjive tokene (NFT) unatoč njihovom eksplozivnom rastu u usvajanju 2021. godine. Ostaje pitanje ne povezuje li ih ChatGPT s kriptom ili jednostavno ne vidi budućnost za njih.

26. travanj 2024 11:15