Kripto
StoryEditor

Polymarket bilježi više od 200 milijuna dolara u okladama za američke predsjedničke izbore

01. Srpanj 2024.

Kako se približavaju predsjednički izbori u SAD-u, Polymarket, decentralizirana platforma za predviđanje, zaokuplja glavnu pozornost s više od 200 milijuna dolara u ulozima na ishod izbora. Ovaj porast aktivnosti označava ključni trenutak za integraciju kriptovaluta u glavne financijske sfere. Neki vjeruju da Polymarket pokazuje formulu za glavni uspjeh kriptovaluta.

U lipnju je Polymarket dosegao najviši mjesečni volumen, premašivši 111 milijuna dolara, prema izvještaju nadzorne ploče Dune. Analitičari tvrtke Kairos Research predviđaju da bi do kraja godine volumen trgovanja platforme mogao premašiti milijardu dolara.

Posljedično, druge ključne metrike također su zabilježile značajan porast, ukupna zaključana vrijednost (TVL) porasla je za 68,9 posto na 40,23 milijuna dolara, a mjesečni aktivni korisnici porasli su za 166 posto na 28.760.

Yuga Cohler, direktor u Coinbaseu, istaknuo je važnost tržišta predviđanja.

- Tržišta predviđanja najčišća su tehnološka manifestacija liberalne demokracije. Slobodna tržišta i sloboda govora uzimaju se kao ulazna i izlazna istina. U doba kada je centralizirana kontrola informacija sistemski rizik, tržišta predviđanja nude način za probijanje pogrešnih narativa i gledanje neuljepšane istine. Tržišta predviđanja tehnologija su koja čuva slobodu i pomiče društva naprijed - izjavio je Cohler.

Unatoč uspjehu i korisnosti platforme, platforme za predviđanje kao što je Polymarket mogle bi se suočiti s regulatornim izazovima u SAD-u. Međutim, njihova potencijalna korisnost u područjima izvan financija postaje sve očiglednija.

Trenutačno Polymarket pokazuje 63 posto vjerojatnosti da će Donald Trump pobijediti na predstojećim predsjedničkim izborima, dok su šanse Joea Bidena pale na 18 posto. Osim toga, krupne su spekulacije o mogućem povlačenju Bidena iz utrke, s 8,6 milijuna dolara uloženih na ovaj ishod nakon njegovog nedavnog nastupa u debati.

Međutim, neki glasovi izražavaju skepticizam u pogledu nepristranosti platforme. Istaknuti pseudonimni korisnik na X-u, BoredElonMusk, doveo je u pitanje sposobnost platforme da točno odražava političke osjećaje.

- Neka mi netko objasni kako je Polymarket točna mjera političkog sentimenta kada je to kripto platforma, a korisnici su masovno pristrani prema jednoj političkoj stranci? Jesam li ja naivan ili mnogi od vas ignoriraju ovaj važan podatak - upitao je BoredElon Musk svojih 1,6 milijuna pratitelja na X-u.

Rasprava o ulozi i pouzdanosti Polymarketa naglašava šire implikacije blockchain tehnologije. Ona ne nudi samo financijske alate, već i platforme koje mogu preoblikovati javni diskurs i utjecaj.

Kako se izbori približavaju, te će platforme vjerojatno igrati sve istaknutiju ulogu, nudeći nove uvide u javno raspoloženje.

12. srpanj 2024 00:50