Kripto
StoryEditor

Poznati kripto market maker Wintermute izgubio 160 milijuna dolara u hakerskom napadu

21. Rujan 2022.

Wintermute je hakiran za 160 milijuna dolara, potvrdio je osnivač i izvršni direktor tvrtke Evgeny Gaevoy.

U objavi na Twitteru u utorak, Gaevoy je rekao da je poznati market maker izgubio deveteroznamenkasti iznos. Dodao je kako je tvrtka ostala solventna i kazao kako to nije utjecalo na njezine centralizirane i over-the-counter usluge.

- Mi smo solventni s više od dva puta ukradenim  iznosom preostalog kapitala - napisao je, uvjeravajući kupce da su njihova sredstva sigurna.

Gaevoy je rekao da je ukradeno 90 različitih kriptovaluta. Od te imovine, dvije izgubljene svote vrijedile su između milijun i 2,5 milijuna dolara. Preostalih 88 vrijedilo je manje od milijun dolara svaka.

Wintermute je jedan od vodećih market makera kripto tržišta. Dodaje likvidnost tržištima na centraliziranim i decentraliziranim mjestima trgovanja kako bi se poboljšala učinkovitost. Također vodi OTC uslugu za pojedince visoke neto vrijednosti i institucionalne klijente.

Glavni službenik za informacijsku sigurnost Polygona Mudit Gupta objavio je u utorak ujutro tekst na Twitteru i post na blogu o hakiranju, rekavši kako sumnja da se radi o 'kompromisu s hot walletom'. Gupta je istaknuo da je Wintermute nedavno otkrio profanity bug, koja je možda inspirirala neke hakere da ciljaju tvrtku.

Istraživač Zachxbt podijelio je hakerski novčanik na Twitteru, ukazujući na ethereum adresu koja trenutno sadrži digitalnu imovinu vrijednu 163 milijuna dolara, prema podacima Zappera. Oko 70 posto sredstava položeno je u tricrypto pool Curve Financea, što je popularan potez među hakerima koji ne namjeravaju vratiti ukradena sredstva (izdavatelji stablecoina poput Circlea i Tethera ne mogu zamrznuti sredstva nakon što se dodaju u decentralizirane fondove za likvidnost).

Zaokružujući najavu hakiranja, Gaevoy je rekao da će tvrtka rado tretirati  incident kao white hat napad i pozvao počinitelja da se javi. 

Zanimljivo je da je nekoliko kripto korisnika stupilo u kontakt s napadačima putem poruka na lancu nakon što je Zachxbt podijelio adresu.

15. travanj 2024 02:54