Kripto
StoryEditor

Reddit pokreće vlastitu NFT kolekciju na polygon blockchainu

09. Srpanj 2022.

NFT manija splasnula je od početka godine, ali to nije spriječilo Reddit da pokrene vlastitu NFT kolekciju.

Društvena mreža otkrila je u postu na blogu u četvrtak da pokreće niz 'Kolekcionarskih avatara' koje korisnici mogu postaviti kao svoje profilne slike na Redditu. Osim što su NFT-ovi, novi avatari razlikovat će se od postojećih Reddit avatara po tome što će biti dostupni za kupnju samo putem novog namjenskog izloga i kupcima će dati licencna prava da ih koriste i na Redditu i izvan njega.

Prema najavi, novi NFT-ovi bit će smješteni na polygon blockchainu. Reddit je napomenuo da su niske naknade i obveze održivosti blockchaina kompatibilne s ethereumom uračunate u odluku o odabiru polygona umjesto drugih lanaca za njegove nove NFT-ove.

Prema TechCrunchu, početno izdanje sadržavat će 90 različitih dizajna u fazi ranog pristupa, s ukupnom ponudom u 'desecima tisuća'. Prednosti držanja Reddit kolekcionarskih NFT avatara uključuju miješanje i usklađivanje izgleda avatara s robom dostupnom u alatu za izradu avatara.

Reddit kaže da su neovisni umjetnici stvorili sve kolekcionarske avatare u prvoj seriji. Kreatori će biti plaćeni za svaki prodani avatar, a također imaju pravo dobiti 50 posto tantijema od sekundarne prodaje na otvorenim tržištima, navodi se u objavi na blogu. Trenutno će samo članovi subreddita r/CollectibleAvatars moći kupiti nove NFT-ove, ali opće izdanje zakazano je u narednim tjednima. 

Cijene Redditovih NFT avatara kreću se od 9.99 dolara pa sve do 99.99 dolara za najskuplje primjere. Iako avatari koriste kripto tehnologiju, mogu se kupiti i pomoću fiat valuta poput američkog dolara. Jednom kupljeni, avatarima se tada može trgovati kripto na NFT tržištima poput OpenSea i Rarible.

Reddit je samo najnovija od nekoliko velikih tehnoloških tvrtki koja je signalizirala svoje uvjerenje u NFT tehnologiju. Još jedna od najvećih internetskih tvrtki za društvene medije, Meta, pokazala je jasan interes za prostor otkako se krajem prošle godine okrenula prema metaverseu, podržavanje NFT-ova na Instagramu i davanje hrabrih predviđanja o mogućnostima ekonomije digitalnih kolekcionarskih predmeta. Twitter je izdao vlastitu NFT kolekciju i početkom godine uveo značajku provjere autentičnosti. Mark Zuckerberg rekao je da će njegova tvrtka dodati sličnu značajku provjere kao i njezine aplikacije u budućnosti. eBay je također u svibnju izbacio vlastitu NFT kolekciju na polygonu.

NFT tehnologija pokazala se podijeljenom otkako je dosegla mainstream 2021. godine, a trenutna kripto zima bacila je sumnju na budućnost prostora kako cijene za prethodno tražene kolekcije padaju. Ipak, navala velikih tehnoloških tvrtki poput Reddita koje prihvaćaju inovaciju sugeriraju da prostor još uvijek ima prostora za rast.

22. travanj 2024 01:25