Kripto
StoryEditor

Republikanci ‘izrešetali‘ Garryja Genslera zbog pristupa SEC-a kripto industriji u SAD-u

19. Travanj 2023.
kripto regulacija, kriptovalute, regulacije, zakonfoto Shutterstock

Republikanci u američkom Zastupničkom domu ispitivali su predsjednika Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) Garyja Genslera zbog načina na koji njegova agencija regulira sektor digitalne imovine, posebno zbog nedostatka jasnoće o tome pripada li ether klasifikaciji vrijednosnih papira ili ne, zakonima o stablecoinima i postupanje agencije s FTX-om. 

Pojavivši se u utorak pred Odborom za financijske usluge Zastupničkog doma, Gensler se suočio s kritikama od početka saslušanja kada ga je predsjednik odbora ispitivao o tome smatra li da je kriptovaluta s drugom najvećom tržišnom kapitalizacijom, ether, vrijednosni papir. Gensler nije htio dati direktan odgovor, te je ponovio svoje prethodne izjave o količini projekata digitalne imovine i tokena koji krše zakon o vrijednosnim papirima.

- Nikada nisam vidio polje koje je toliko neusklađeno sa zakonima koje je napisao Kongres i koje su sudovi stalno potvrđivali - rekao je Gensler.

- Razgovaramo s kripto tvrtkama o tokenima i kako se mogu registrirati – dodao je.

Predsjednik Patrick McHenry postao je ogorčen Genslerom nakon što ga je više puta pokušao nagovoriti da iznese mišljenje o tome je li ether vrijednosni papir (security) ili roba (commodity). 

- Give me a break. Ovdje nedostaje jasnoće, možete li se barem složiti s tim? – rekao je McHenry.

Gensler je odgovorio da su zakoni o vrijednosnim papirima jasni i da SEC provodi zakone o vrijednosnim papirima koji zahtijevaju objavljivanje ulagateljima o investicijskim instrumentima. 

O etheru

Status ethera posebno ostaje neizvjestan. Pod vodstvom Genslerovog republikanskog prethodnika Jaya Claytona, SEC je zauzeo sličan stav da su gotovo svi tokeni vrijednosni papiri prema dugogodišnjim zakonima, ali je rekao da bi se mali broj tokena mogao prestati smatrati vrijednosnim papirima ako postanu široko decentralizirani.

U govoru visokog dužnosnika SEC-a iz 2018., govoreći o vlastitim stajalištima, navodi se da je ether dosegao prag dovoljne decentraliziranosti da više ne vidi vrijednost u primjeni zakona o vrijednosnim papirima. Dužnosnik, William Hinman, bio je spreman izdvojiti je li Gensleorav model za reguliranje ICO-eva 2017. koji je započeo veći nadzor digitalne imovine, prekršio zakon.

No, Gensler je nagovijestio da bi se ether i bilo koja druga proof-of-stake kriptovaluta mogli smatrati vrijednosnim papirom. Čini se da se ne slaže s prošlim stajalištima viših dužnosnika SEC-a o drugoj najvećoj kriptovaluti.

Dodatno zbunjujući stvar, predsjednik Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) Rostin Behnam vidi ether kao robu koja potpada pod njegovu nadležnost, dok je njujorška državna odvjetnica Letitia James izjavila da je ether neregistrirani vrijednosni papir u ovršnoj radnji poduzetoj protiv kripto tvrtke KuCoin.

Stablecoini, banke i kripto

Ether nije jedina kripto tema u kojoj se SEC i CFTC ne slažu. Behnam je također kazao novinarima prošlog mjeseca kako stablecoini potpadaju pod nadležnost njegove agencije, bez novog sveobuhvatnog regulatornog okvira koji su donijeli Kongres i Biden administracija.

Gensler je 2021. potpisao prijedlog administracije za uspostavu tog okvira. Međutim, postoji skepsa oko toga žele li on i njegovo osoblje doista donošenje zakona oko stablecoina, budući da je SEC potvrdio nadležnost i nad tom imovinom.

Ispitan od strane zastupnika French Hilla, o tome želi li vidjeti zakon oko stablecoina, Gensler je dao kvalificirano da, uz upozorenje, ‘ne potkopavanje tržišta kapitala vrijednog 100 bilijuna dolara‘, kasnije dodajući da podržava preporuke za zakonodavstvo o stablecoinima koje je dalo regulatorno povjerenstvo na čelu s ministricom financija Janet Yellen.

Gensler je također povezao prošlomjesečne neuspjehe Silvergatea i Signature Banka s njihovom poslovnom izloženošću digitalnoj imovini i istaknuo da je Circle držao rezerve od 3 milijarde dolara za USDC u Banci Silicijske doline.

SEC promatra offshore tvrtke

Nekoliko republikanaca spomenulo je agencijsko postupanje s FTX-om, najpoznatijim klijentom Silvergatea.

Zastupnik Andy Barr, kritizirao je SEC jer nije preventivno djelovao na FTX-u prije nego što je kripto carstvo Sama Bankman-Frieda propalo, navodeći kao razlog navodno miješanje sredstava i dobro dokumentirana računovodstvena pitanja.

- Tvrtka vrijedna 32 milijarde dolara vođena je na Quickbooksu - rekao je Barr.

- Da su se te tvrtke registrirale, zapravo bismo mogli pogledati njihove knjige i zapise - odgovorio je Gensler.

Republikanski predstavnik Zastupničkog doma Tom Emmer, glasni zagovornik digitalne imovine, otišao je korak dalje, vičući na Genslera.

- Bio si nesposoban policajac! - optužujući ga da je namjerno istjerao industriju digitalne imovine iz SAD-a.

- Pokušavam je dovesti do usklađenosti i ako se ne pridržavaju zakona, onda ne bi trebali nuditi svoj proizvod ulagačima - odgovorio je Gensler.

Neki demokrati također su pritisnuli Genslera na pristup njegove agencije digitalnoj imovini, uključujući zašto SEC nije dao prioritet provedbenim mjerama protiv offshore tvrtki poput Binancea i Tethera, koji pružaju usluge američkim korisnicima, ali nisu registrirani u SAD-u, kao što je to učinio FTX iz svojih primarnih operacija na Bahamima. 

- Čini se da vaši prioriteti provedbe ignoriraju lekcije naučene neuspjehom FTX-a - rekao je zastupnik Ritchie Torres, ističući istrage o američkim kripto tvrtkama poput Paxosa i Coinbasea.

Gensler je branio provedbene prioritete agencije, priznajući pritom da offshore tvrtke mogu ilegalno poslovati sa američkim klijente, te da je SEC nadležan u tim slučajevima.

- Potrebno je više vremena za izgradnju istražnih dosjea. Ponekad je potrebno više vremena u suradnji s offshore provedbenim tijelima kako bi se to ostvarilo i iskreno, teže je stvarno ispoštovati sudske pozive ako je uključena strana tvrtka - kazao je Gensler.

24. travanj 2024 12:46