Kripto
StoryEditor

Republikanski političari pozivaju SEC da ponovno ukine kontroverzno kriptopravilo

24. Rujan 2024.

U ponedjeljak je skupina od više od 40 republikanskih zastupnika poslala pismo predsjedniku Komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) Garyju Gensleru, još jednom pozivajući agenciju da ukine svoje kontroverzno pravilo o skrbništvu nad kriptovalutama.

Pismo, koje su predvodili predsjednik Odbora za financijske usluge Predstavničkog doma Patrick McHenry, senatorica Cynthia Lummis i 40 drugih dvostranačkih zastupnika, dolazi nakon što je Kongres usvojio dvostranačko ukidanje Biltena o računovodstvu osoblja br. 121 (SAB 121), na što je predsjednik Joe Biden kasnije stavio veto.

SEC-ov nedostatak jasnijih kripto pravila postao je središnje pitanje među kritičarima koji tvrde da agencija provodi režim regulacije putem parnica. SAB 121 je u međuvremenu bio na meti kritika od svoje implementacije u ožujku 2022., a kritičari su izjavili da remeti tradicionalne računovodstvene standarde i vrši nepotreban pritisak na financijske institucije.

Zakonodavci također tvrde da bi SAB 121, koji zahtijeva od kripto skrbnika da digitalnu imovinu priznaju kao obveze u svojim bilancama, mogao povećati rizike potrošača, oslabiti financijske inovacije i obeshrabriti banke da nude usluge skrbništva za kriptovalute.

- SAB 121 odstupa od utvrđenih računovodstvenih standarda, ne odražava točno temeljne pravne i ekonomske obveze skrbnika i izlaže potrošače većem riziku od gubitka - napisali su političari u svom pismu.

Pravilo je izvorno osmišljeno za rješavanje rizika povezanih s držanjem digitalne imovine, ali njegovi protivnici tvrde da ima suprotan učinak. Tvrde da guši inovacije gurajući skrbništvo nad kripto u ruke nebankarskih subjekata, za što vjeruju da bi moglo dovesti do koncentriranih rizika u industriji.

Kritičari SAB 121 također su optužili SEC da je zaobišao Zakon o upravnom postupku, koji zahtijeva formalno razdoblje za davanje obavijesti i komentara za nove propise.

U pismu je istaknut nedostatak transparentnosti oko provedbe SAB 121, navodeći da je SEC navodno surađivao s određenim institucijama privatno kako bi im pomogao da izbjegnu usklađenost. Regulator nije odmah vratio zahtjev za komentar.

Iako je predsjednik Biden u lipnju stavio veto na prethodnu rezoluciju o ukidanju SAB 121, navodeći zabrinutost oko financijske stabilnosti i zaštite ulagača, to pitanje ostaje sporno.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a pokušao je nadjačati veto predsjednika Bidena 10. srpnja 2024., ali nije uspio postići potrebnu dvotrećinsku većinu. Glasalo je 207 republikanaca i 21 demokrata za ukidanje, ispod traženog praga. Isti obrazac glasovanja pojavio se u svibnju kada je zakon prvi put došao na glasovanje.

Naposljetku, 183 demokrata glasalo je protiv te mjere, spriječivši poništenje i označivši veliku prepreku naporima za ukidanje. To je dodatno razljutilo one koji su već u sukobu s percipiranim stavom regulatora protiv industrije.

U nedavnom saslušanju na federalnom sudu, vijeće sudaca je iznerviralo SEC-ove odvjetnike zbog odbijanja agencije da izda posebna pravila za kripto tokene, izazivajući zabrinutost oko SEC-ovog dugotrajnog pristupa ‘regulacije provedbom’ kroz sporadične tužbe.

Suci su izrazili frustraciju zbog nemogućnosti SEC-a da razjasni potpadaju li glavne kriptovalute poput bitcoina i ethereuma pod zakone o vrijednosnim papirima.

U odvojenom slučaju, mjenjačnica kriptovaluta Kraken također je odgovorila na tužbu SEC-a zahtijevajući suđenje pred porotom, tvrdeći da SEC nije pružio jasne regulatorne smjernice o tome koja se kripto imovina kvalificira kao vrijednosni papir.

24. rujan 2024 14:28