Kripto
StoryEditor

Rishi Sunak novi je premijer Ujedinjenog Kraljevstva, koji je njegov stav o kriptu?

25. Listopad 2022.
Rishi Sunak

Rishi Sunak postat će sljedeći premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Vijest je objavljena u ponedjeljak nakon što su suparnički kandidati Penny Mordaunt i bivši premijer Boris Johnson odustali od izbora za čelnika Konzervativne stranke, čime je Sunak postao de facto pobjednik.

Nakon ostavke prethodne premijerke Liz Truss 20. listopada, vladajuća Konzervativna stranka započela je proces izbora novog čelnika i premijera. Truss, koja je preuzela dužnost od Borisa Johnsona 5. rujna, bila je pod pritiskom da podnese ostavku nakon samo 44 dana na dužnosti. Njezini ekonomski ‘mini-proračunski‘ planovi koji su uključivali značajne porezne olakšice za one koji najviše zarađuju, izazvali su oštre kritike šire javnosti i članova vlastitog kabineta.

Sunak će naslijediti britansko premijersko mjesto u turbulentnom vremenu. Tijekom 2022. rastuća inflacija opteretila je globalno gospodarstvo. U Velikoj Britaniji indeks potrošačkih cijena zabilježio je u rujnu rast od 10,1 posto u odnosu na prošlu godinu, preispitavši svoje najviše razine u srpnju i ukazujući na to da će inflacija vjerojatno ostati visoka dulje vremena. Problemi s opskrbom energijom uzrokovani ruskom invazijom na Ukrajinu samo su pogoršali gospodarske teškoće Velike Britanije, što je rezultiralo rastom domaćih računa za energiju za još 80 posto u startu u listopadu.

Kako će se Sunak nositi s gorućim gospodarskim pitanjima Velike Britanije, još uvijek nije poznato. Novi premijer tek treba sastaviti vladu ili predstaviti bilo kakve političke planove široj javnosti. Međutim, iako je Sunakova ekonomska strategija još uvijek u tajnosti, njegovo imenovanje moglo bi označiti nastavak nekoliko pro-kripto političkih odluka donesenih tijekom njegova mandata kao kancelara državne blagajne između 2020. i 2022.

Pozitivan stav prema kriptu

Čini se da Rishi Sunak ima pozitivan pogled na kripto, blockchain i tehnologije distribuirane glavne knjige.

Dok je bio kancelar državne blagajne u travnju 2021., Sunak je predložio da Ministarstvo financija i Središnja banka sastave radnu skupinu za istraživanje stvaranja digitalna valuta središnje banke. CBDC-ovi su, kao što su poznatije, digitalne valute koje izdaje središnja banka, a ne komercijalna banka. Općenito se pretpostavlja da koriste blockchain tehnologiju za provjeru transakcija između strana.

Istraživanje CBDC-a usklađeno je s ciljem ministarstva da pomogne fintech tvrtkama u rastu i da Velika Britanija dalje ostane na vrhuncu digitalizacije financija. U tu je svrhu nova radna skupina također trebala istražiti upotrebu tehnologije decentraliziranog vođenja evidencije transakcija za aplikacije privatnog sektora.

U travnju 2022., Sunak je udvostručio svoju predanost kriptu kada je objavio planove da Velika Britanija postane globalno središte kripto tehnologije. Na čelu tih planova bio je poziv na priznavanje stablecoina kao valjanog oblika plaćanja, što bi moglo značajno povećati britansku kripto industriju.

U izvješću je također istaknuto da će ‘pješčanik infrastrukture financijskog tržišta‘ izgrađen 2015. i dalje dopuštati kripto tvrtkama u Velikoj Britaniji da inoviraju bez straha od zamjeranje regulatorima. Osim toga, ministarstvo bi surađivalo s Kraljevskom kovnicom na proizvodnji NFT-ova i istraživalo načine poboljšanja konkurentnosti poreznog sustava za poticanje daljnjeg kripto razvoja.

- Moja je ambicija učiniti Veliku Britaniju globalnim središtem za tehnologiju kripto imovine, a mjere koje smo danas naveli pomoći će osigurati da tvrtke mogu ulagati, inovirati i skalirati u ovoj zemlji - kazao je tada Sunak.

Nesigurna budućnost

Pod Sunakovim kancelarstvom, vladino pro-kripto poziranje se nastavilo. Ministarstvo financija potvrdilo je da će zakonodavstvo o stablecoinima biti dio novog Britanskog zakona o financijskim uslugama i tržištima. Također je vrijedno spomenuti da je vladin pristup kripto regulaciji bio vrlo pravedan prema dionicima u industriji. Ministarstvo financija objavilo je više ‘poziva na dokazivanje‘ i pozvalo javnost na povratne informacije, na primjer kada je tražilo mišljenje investitora, stručnjaka, i poduzeća koja se bave decentraliziranim financijama kako bi pomogla u izradi nacrta poreznog zakonodavstva.

Kada je Sunak napustio svoju poziciju kancelara državne blagajne uoči ostavke premijera Borisa Johnsona 7. srpnja, to je dovelo u pitanje britanski pro-kripto pristup. Nije bilo jamstva da će sljedeća vlada promicati kripto inovacije ili provoditi pravedne propise.

Nadhim Zahawi, privremeni šef riznice nakon Sunakove ostavke, ranije je naznačio da favorizira blockchain tehnologiju. Međutim, za Zahawijevu zamjenu, Kwasija Kwartenga, nije bilo jasno hoće li nastaviti Sunakove pro-kripto obveze.

Sada kada će se Sunak vratiti u vladu, i to kao premijer, budućnost kripto inovacija i regulacije u Velikoj Britaniji izgleda jasnije. U novoj ulozi Sunak će vjerojatno imenovati kancelara državne blagajne koji dijeli pozitivne poglede na kripto tehnologiju.

Ipak, budući da je Sunak postao treći britanski premijer koji je preuzeo dužnost od posljednjih općih izbora 2019., njegova budućnost daleko je od sigurne. Morat će uvjeriti i saborske zastupnike i širu javnost da se može nositi s tim poslom kako bi izbjegao pritisak na raspisivanje izbora (trenutni podaci ankete ukazuju na to da bi vjerojatno izgubio izbore od britanske suprotstavljene Laburističke stranke).

Iako je Sunakovo imenovanje uglavnom dobra vijest za kripto u Velikoj Britaniji, hoće li moći zadržati svoju poziciju u narednim mjesecima, preostaje za vidjeti.

24. travanj 2024 03:05