Kripto
StoryEditor

Rusija odustaje od nacionalne kripto mjenjačnice kako bi se usredotočila na regulaciju

31. Svibanj 2023.

Lokalni mediji izvješćuju kako je Rusija odlučila otkazati planove za pokretanje nacionalne kripto mjenjačnice. Zemlja je planirala pokrenuti mjenjačnicu kako bi suzbila neke učinke sankcija koje su međunarodne institucije uvele zbog invazije na Ukrajinu.

Prioritet kripto regulacije

Mediji su 29. svibnja izvijestili da je ideja u cijelosti odbačena. Umjesto toga, vlada će se prvo usredotočiti na stvaranje pravila i propisa za kripto industriju.

– Budući da će mjenjačnice pomoći poduzećima u prekograničnim namirenjima, mogu im se početi nametati ograničenja. Istodobno će se pojaviti nove organizacije. Slažemo se s ovim konceptom u Ministarstvu financija. Sudionici na tržištu uvjereni su da će novi mehanizam pomoći u smanjenju rizika od sankcija i vjerojatnosti kibernetičkih napada, kao i podupiranju tržišnog natjecanja – rekao je Anatolij Aksakov, predsjednik Odbora državne Dume i član Nacionalnog vijeća za bankarstvo.

Čini se da je regulacija u ovom trenutku ključni fokus ruskih vlasti. Drugi ruski zakonodavci složili su se oko toga i oklijevaju pokrenuti mjenjačnicu bez utvrđenih pravila.

Rusija je prvi put otkrila svoje planove za pokretanje kripto mjenjačnice u prosincu 2022. Tada spomenuti predviđeni datum lansiranja bio je lipanj 2023., ali sada se čini da bi se mogao odgoditi na neodređeno vrijeme, ako se i uopće pokrene.

Rusija sada skreće pozornost na stvaranje okvira za postojeće kripto tvrtke. Umjesto da se usredotoči na vlastitu platformu, stvorit će pravila kojima se podupiru postojeće mjenjačnice tako da podupiru prekogranične transakcije.

Ministarstvo financija također podržava novu strategiju, koja je u prvom redu bila protiv nacionalne kripto mjenjačnice. Nema previše informacija o specifičnostima kripto uredbe, ali Rusija poduzima šire korake u pogledu nametanja pravila na kripto tržištu. 

Kripto bi mogao postati legalan u Rusiji

Među najistaknutijim potezima Rusije bila je odluka o priznavanju kriptovaluta kao legitimnih oblika plaćanja. Razmatra se nacrt zakona koji bi kripto priznao kao zakonsko sredstvo plaćanja, čime bi se Rusija potencijalno pridružila popisu, koji uključuje Salvador i Srednjoafričku Republiku.

No to su zasad samo nagađanja i glasine, nema provjerenih informacija.

Međutim, bio bi to zaokret za 360 stupnjeva, nakon što je Putin zabranio digitalna plaćanja u srpnju 2022. Čini se da industrija još uvijek egzistira, jer je Rusija drugi najveći rudar bitcoina na svijetu.

17. travanj 2024 20:19