Kripto
StoryEditor

Sam Bankman-Fried podmitio je kineske dužnosnike da odmrznu sredstva Alamede?

29. Ožujak 2023.

Američki tužitelji optužili su bivšeg izvršnog direktora FTX-a Sama Bankman-Frieda za podmićivanje kineskih dužnosnika za odmrzavanje računa povezanih s investicijskim fondom Alameda Research povezanim s FTX-om.

Prema obnovljenoj optužnici, Bankman-Fried poduzeo je nekoliko mjera za oslobađanje sredstava, uključujući imenovanje odvjetnika koji će pomoći u odmrzavanju računa. Također je koristio ime osoba koje nisu povezane s FTX-om kako bi zaobišao ograničenja kineskih dužnosnika.

Nakon što ove metode nisu uspjele, Bankman-Fried je navodno naložio jednom zaposleniku Alamede da pošalje upute za isplatu mita drugim zaposlenicima. Sudski podnesci otkrivaju da je isplata mita najmanje 40 milijuna dolara.

Tužitelji koji su podnijeli optužbe za podmićivanje protiv SBF-a kritizirani su od strane javne interesne organizacije Inner City Press zbog toga što nisu izmijenili uvjete oslobađanja jamčevine Bankman-Frieda.

Bankman-Fried je izašao uz jamčevinu od 250 milijuna dolara nakon što se izjasnio nevinim po osam kaznenih optužbi. Te optužbe uključuju pranje novca, elektroničku prijevaru i kršenje zakona o financiranju kampanje. Tužitelji su kasnije podnijeli zamijenjenu optužnicu s četiri dodatne optužbe za koje Bankman-Fried još uvijek nije priznao krivnju ili nevinost. Optužba za primanje mita povećava ukupan broj optužbi na 13.

Odvjetnici Bankman-Frieda nedavno su se složili s tužiteljima kako bi bivšem izvršnom direktoru omogućili korištenje telefona i prijenosnog računala s ograničenim funkcijama dok je na jamčevini.

Njegovo novo prijenosno računalo uključivat će softver za nadzor koji neće moći onemogućiti. Njegov novi mobitel ponudit će samo mogućnosti telefonskog poziva i slanja poruka.

Uz to, roditelji Bankman-Frieda, Joseph Bankman i Barbara Fried, potpisali su izjavu kako bi spriječili Bankman-Frieda da pristupi drugim uređajima u svojim domovima. Također su se zakleli da neće donositi nove uređaje u kuću.

Ako postoji razlog za vjerovanje da je Bankman-Fried prekršio nove sporazume, mora predati novi laptop i telefon na pregled.

Sudac Lewis Kaplan mora odobriti ove nove uvjete prije nego stupe na snagu.

Američki tužitelji ranije su izrazili zabrinutost da je Sam Bankman-Fried petljao s materijalom svjedoka u kaznenom postupku protiv njega putem šifrirane aplikacije za razmjenu poruka Signal. Sudac je također rekao da je Bankman-Friedovo korištenje virtualne privatne mreže za gledanje NFL Super Bowla sugeriralo da poduzima mjere kako bi zaobišao vladin nadzor.

Na suđenju bi se trebalo pojaviti 2. listopada 2023.

27. travanj 2024 17:26