Kripto
StoryEditor

Šef Coinbasea odbacuje ‘računovodstvenu grešku‘ FTX-a, tvrdi da su sredstva ukradena

05. Prosinac 2022.
Sam Bankman Fried

Izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong osudio je u subotu izvještaj Sama Bankman-Frieda o tome kako se FTX našao u ‘rupi‘ od osam milijardi dolara.

Armstrong je rekao da nema šanse da su milijarde dolara mogle jednostavno nestati pored osnivača i bivšeg izvršnog direktora FTX-a, koji je diplomirao na MIT-u u fizici.

- Ne zanima me koliko je vaše računovodstvo neuredno ... definitivno ćete primijetiti ako pronađete dodatnih osam milijardi dolara za trošenje. Čak i najlakovjernija osoba ne bi trebala vjerovati Samovoj tvrdnji da je to bila računovodstvena pogreška – napisao je Armstrong na Twitteru.

Izvršni direktor Coinbasea nastavio je kako vjeruje da je stvorena neusklađenost u bilanci FTX-a.

- To je ukradeni novac korisnika koji se koristi u njegovom hedge fondu, jednostavno - napisao je Armstrong.

Nakon kolapsa FTX-a, navodno su korisnička sredstva vrijedna deset milijardi dolara potajno prebačena u Alameda Research, trgovačku tvrtku koju je suosnovao Bankman-Fried, navodi se u izvješću Reutersa.

Međutim, Bankman-Fried, također poznat kao ‘SBF‘, tvrdi da nije ‘svjesno pomiješao sredstva‘ između FTX-a i Alamede. Rupu od 8 milijardi dolara pripisao je lošem računovodstvu u nedavnom intervjuu za Bloomberg.

Objasnio je da se sredstva korisnika FTX-a koji polažu novac na svoje račune šalju Alamedi jer su neke banke bile spremnije raditi s hedge fondom nego s kripto mjenjačnicom. To je dovelo do dvostrukog brojanja neke imovine jer su se pripisivali računi korisnika, tvrdi.

FTX je od tada opisan kao tvrtka s neispravnim korporativnim kontrolama od strane Johna Jay Raya III, koji nadgleda bankrot burze kao njezin novi izvršni direktor. Poznati odvjetnik, možda najpoznatiji po rješavanju kolapsa Enrona, opisao je situaciju s FTX-om kao ‘bez presedana‘, a sudski dokumenti otkrili su da mjenjačnica nema računovodstveni odjel.

Coinbase je iskoristio kolaps FTX-a kako bi se prikazao kao pouzdano ime u kripto industriji, jer je kolaps SBF-ovog carstva bacio sjenu na cijelu industriju i njezinu budućnost.

Manje od tjedan dana nakon što je FTX podnio zahtjev za bankrot, Coinbase je objavio oglas na cijeloj stranici Wall Street Journala pod nazivom ‘Trust us‘. Navodi se kako su milijuni ljudi nedavno uputili svoje povjerenje i novac drugima koji to nisu zaslužili.

Brzo zatvaranje FTX-a ipak je pokvarilo vjeru ulagača u kripto kada je u pitanju i cijena digitalne imovine i dionica povezanih s industrijom. Nakon stečajne prijave FTX-a 11. studenog, cijena dionica Coinbasea pala je 17 posto na 47,67 dolara s 57,46 dolara.

19. travanj 2024 19:17