Kripto
StoryEditor

Solana po prvi put premašila ethereum u ukupnim naknadama

31. Srpanj 2024.

Solana je premašila ethereum u ukupnim naknadama za transakcije i napojnicama za maksimalnu izvlačivu vrijednost (MEV) po prvi put u tjednom vremenskom okviru od svog pokretanja. MEV se odnosi na maksimalnu vrijednost koju rudari ili mrežni validatori mogu izvući preuređivanjem i redoslijedom transakcija koje čekaju da budu dodane u blockchain.

Prema podacima iz Blockworks Researcha, solana je generirala približno 25 milijuna dolara prihoda tijekom proteklog tjedna, nadmašivši ethereumov 21 milijun dolara.

Solanine prekretnice

Dan Smith, analitičar Blockworksa, primijetio je ovo postignuće na X-u naglasivši da solana validatori i stakeri imaju značajne koristi tijekom ovog ciklusa.

Ovoga je vikenda blockchain također postigao još jedan rekord, generirajući 5,5 milijuna dolara dnevnog prihoda, što je najviše u tri mjeseca. Smith je pojasnio da ovi podaci uključuju sve oblike prihoda za solana validatore, kao što su napojnice i MEV.

Prema podacima Blockworks Researcha, 58 posto prihoda od naknada dolazi od MEV napojnica, dok je 37 posto potječe od naknada za prioritetne transakcije. Dan je dodao da većina aktivnosti koja je dovela do ovog prihoda dolazi od trgovanja na decentraliziranim mjenjačnicama (DEX).

Ovu prekretnicu dodatno je naglasio Mert Mumtaz, izvršni direktor Helius Labsa.

- Solana je upravo generirala više prihoda nego ethereum, arbitrum i base zajedno. Dobar dan za stakeanje sa solana validatorima - napisao je.

Odgovarajući na to, Dan je dodao da je ovaj prihod bio isključivo od transakcijskih naknada, isključujući napojnice.

U međuvremenu, prema podacima DefiLlama, ukupna zaključana vrijednost (TVL) na solani porasla je na oko 5,5 milijardi dolara, što je povećanje od više od tri puta od početka 2024. Međutim, ethereum ostaje neprikosnoveni lider u TVL-u, od gotovo 60 milijardi dolara i domaćin je najvećem broju protokola od 1.135.

Solanin prihod povećan zbog ludila za meme tokenima

Porast prihoda na solani može se pripisati povećanoj aktivnosti na blockchainu, osobito putem platformi za trgovanje meme tokenima kao što su Pump.fun i Moonshot. Te su platforme započele ludnicu trgovanja meme tokenima, znatno pojačavši solaninu prisutnost na tržištu.

Trend, koji je započeo s tokenima kao što je bonk, od tada se razvio u kulturu meme tokena nazvanih po javnim i slavnim osobama. Međutim, unatoč početnoj pompi, mnogi od ovih tokena brzo su izgubili velik dio svoje vrijednosti nedugo nakon lansiranja, a slavne osobe također su napustile svoje projekte.

Analitičar kriptovaluta Slorg primijetio je na X-u da su čak i ‘najuspješniji’ meme tokeni slavnih pali za više od 70 posto, pri čemu je točno polovica pala za više od 99 posto, a sedam ostalih palo je za više od 90 posto unutar mjesec dana od lansiranja.

15. rujan 2024 04:51