Kripto
StoryEditor

Tajna snimka otkrila točan trenutak kada je osoblje Alamede Research saznalo za FTX depozite

13. Listopad 2023.

Tajno snimljeni 75-minutni audio snimak Caroline Ellison otkrio je točan trenutak kada je 15 bivših zaposlenika Alameda Researcha otkrilo da hedge fond ‘posuđuje‘ korisnička sredstva od FTX-a.

Snimka pruža novi uvid u opipljivu napetost koju su Ellison i osoblje Alamede osjetili uoči kolapsa FTX-a.

– Alameda je na neki način posuđivala hrpu novca putem zajmova na otvorenom i to koristila za razne nelikvidne investicije. Većina Alamedinih zajmova suočila se s obvezom otplate – objasnila je Ellison tijekom sastanka u Hong Kongu 9. studenog 2022.

–  Na kraju smo posudili hrpu sredstava od FTX-a, što je dovelo do toga da je FTX imao manjak korisničkih sredstava. FTX je u osnovi uvijek dopuštao Alamedi da pozajmi sredstva korisnika – dodala je u razgovoru s 15-ak zaposlenika na sastanku.

Odabrani segmenti audio snimke sastanka također su pušteni pred sud osmog dana kaznenog suđenja Samu Bankman-Friedu 12. listopada, što je bilo dio svjedočenja svjedoka Christiana Drappija, bivšeg softverskog inženjera u Alamedi.

Drappijevo pojavljivanje na klupi za svjedoke uslijedilo je odmah nakon gotovo tri dana svjedočenja Ellison. Podrazumijeva se da prije sastanka Drappi i mnogi drugi zaposlenici Alamede nisu imali pojma da je hedge fond navodno koristio depozite klijenata FTX-a kako bi podupro svoju trgovačku aktivnost.

Na snimci se također čuje kako Drappi pita Ellison kada je postala svjesna da Alameda zlorabi FTX korisničke depozite i tko je još u tvrtki znao za to.

U početku je Ellison izbjegavala odgovoriti, ali Drappi je ponovno pritisnuo i rekao ‘Siguran sam da ovo nije bila, kao, YOLO stvar, zar ne?‘.

Prema sudskim izvješćima sa suđenja, reprodukcija ovog zvuka dovela je do jednog od duhovitijih trenutaka na sudu, gdje je Drappi morao objasniti izraz ‘YOLO‘ svima prisutnima, rekavši da želi da Ellison potvrdi da korištenje FTX depozita nije bila samo ‘spontana‘ odluka.

U svom svjedočenju, Drappi je također opisao ponašanje Ellison na sastanku kao ‘potonulo‘, te da nije pokazala puno povjerenja zaposlenicima Alamede. Rekao je da je ‘zapanjen‘ kada je saznao o opsegu odnosa između FTX-a i Alamede i dao otkaz sljedećeg dana.

Inženjerka istraživanja Alamede Aditya Baradwaj, koja je također bila prisutna na sastanku, rekla je da je atmosfera u sobi bila ‘iznimno napeta‘, a Ellison je iznijela mnoštvo novih informacija o kojima se nikada nije interno raspravljalo, uključujući kasnije napuštenu akviziciju FTX-a od strane tada najvećeg konkurenta Binancea.

– Postalo je prilično jasno da nema budućnosti za tvrtku i da svi moramo otići. I to smo učinili odmah nakon toga – kazala je Baradwaj.

25. travanj 2024 20:51