Kripto
StoryEditor

Trumpova pobjeda na izborima mogla bi pokrenuti pravi kripto bull market

22. Listopad 2024.
Donald Trump 

Kripto se našao u jedinstvenoj poziciji kao jedno od bitnijih pitanja kampanje na predsjedničkim izborima u SAD-u. 

Mnogi u industriji podržali su bivšeg američkog predsjednika i kandidata za republikansku nominaciju Donalda Trumpa, s njegovim obećanjima o politici kripto tržišta koja se smatraju potencijalnim katalizatorom rasta industrije. 

Uz ankete javnog mnijenja koje sugeriraju da je još uvijek neizvjesna utrka, kripto trgovci poput Satoshija Flippera tvrde da Trumpova pobjeda još nije uračunata u cijenu na kripto tržištu. Flipper vjeruje da bi pobjeda republikanaca pokrenula ‘pravi’ bull market.  

Međutim, kako se izbori približavaju, tržišta predviđanja kao što su Kalshi i Polymarket okrenula su se u korist Trumpa, pri čemu se vjerojatnost njegove pobjede povećala na oko 60 posto. 

Veliki jaz doveo je do zabrinutosti o potencijalnoj manipulaciji, ali to su žestoko osporili zagovornici tržišta predviđanja kao što je osnivač Kalshija Tarek Mansour

Mnogi u kripto zajednici vrlo su optimistični u pogledu Trumpove izborne pobjede, vjerujući da bi to pretvorilo SAD u pro-kripto okruženje, što bi dovelo do značajnog priljeva ulaganja u kripto tržišta. Ako Trump pobijedi, vjeruju da bi bitcoin mogao dosegnuti 100.000 dolara. 

No, nisu svi uvjereni, poput američkog biznismena i zvijezde Shark Tanka Marka Cubana, koji je lobirao u kampanji potpredsjednice demokratske kandidatkinje Kamale Harris za politike koje su više prijateljske prema kripto industriji. Izjavio je da će, ako Trump pobijedi, kripto tržišta vjerojatno rasti nekoliko tjedana prije nego što ponovno padnu. Tvrdio je da je Trumpova ekonomska politika inflatorna, što bi moglo spriječiti rast cijene bitcoina. 

Hoće li Trumpova pro-kripto politika potaknuti rast kripta? 

Trump je obećao mnoge pro-kripto politike koje se sviđaju tzv. single-issue glasačima, odnosno glasačima kojima je kripto glavno političko pitanje. 

Jedna od velikih je ta što je više puta izjavio da bi otpustio predsjednika SEC-a Garyja Genslera ‘prvog dana’ svog predsjedništva. 

Stručnjaci kažu da iako on to možda neće moći učiniti izravno, vjerojatno bi mogao degradirati Genslera na običnog povjerenika i zatim nominirati novog kandidata u skladu s njegovim političkim preferencijama. Ipak, zadnju bi riječ imao američki Senat. 

Basel Ismail, izvršni direktor platforme za investicijsku analitiku Blockcircle, rekao je da će novi predsjednik SEC-a koji podržava kripto pospješiti usvajanje bitcoina i otvoriti put ponovnom usponu altcoina. 

Nekoliko altcoin ETF-ova koji čekaju odobrenje SEC-a podneseno je prije izbora u SAD-u, a xrp i solana pojavljuju se kao potencijalni predvodnici. 

Analitičar Bloomberg ETF-a, Eric Balchunas, prethodno je rekao da bi Trump mogao imenovati novog povjerenika SEC-a koji ne mari za procese koji su se pratili posljednjih godina, gdje su terminski podaci igrali ključnu ulogu u postupku odobravanja spot ETF-a. 

Trumpova pro-kripto obećanja su brojna i ambiciozna, s izraženom vizijom da SAD postane ‘svjetska kripto prijestolnica’. Trumpova predanost stvaranju kripto savjetodavnog vijeća možda je prošla ispod radara, ali je vrlo značajna. 

Kongres i SEC opetovano su pokazali nedostatak razumijevanja kripto industrije i njezine dinamike. Odgovarajuće povjerenstvo sa stručnjacima iz industrije pomoglo bi u savjetovanju i izradi prikladnijih propisa. 

Kripto zajednica vjeruje da će Trumpovo obećanje osloboditi ili barem smanjiti regulatorne prepreke s kojima se trenutno suočava kripto industrija, privlačeći značajna ulaganja u kripto tvrtke. 

Alex Thorn, voditelj istraživanja u Galaxy Digitalu, vjeruje da bi pojašnjenje propisa oko kriptovaluta moglo više koristiti altcoinima nego bitcoinu.Tvrdi da je trenutna visoka tržišna dominacija bitcoina povezana s povoljnom regulacijom u usporedbi s altcoinima.  

Ismail je rekao da bi sektor decentraliziranih financija (DeFi) i meme tokena imali koristi od Trumpove pobjede, budući da Trump aktivno promovira svoj novi DeFi projekt, World Liberty Financial (WLFI), koji će biti integriran s Aaveom. 

A Trump je i sam kao hodajući meme. Ismail je istaknuo da Trump drži više meme tokena u svojim osobnim novčanicima, jer je mnoge od njih primio putem airdropova. 

Kako će njegove ne-kripto politike utjecati na kripto? 

Neki promatrači vjeruju da bi Trumpova šira ekonomska politika također mogla koristiti kripto prostoru, poput smanjenja poreza na kapitalnu dobit koje bi potaknulo poticaje za ulaganja. 

Međutim, neće svi njegovi prijedlozi vjerojatno pomoći kriptu, tvrdi Cuban. On smatra da je Trumpova ekonomska politika inflacijska i da bi naštetila kriptu, posebice carinama bez presedana koje bi primijenio u SAD-u. 

Trump je 15. listopada carine nazvao ‘najljepšom riječi u rječniku’ u Economic Club of Chicago. Udvostručio je svoje obećanje da će primijeniti barem 10 posto ukupne carine na sav uvoz i carine od čak 60 posto na robu iz Kine. 

Cuban vjeruje da bi Trumpove carine povećale inflaciju, na kraju uzrokujući porast kamatnih stopa, što šteti kriptovalutama. 

Hoće li Trump nastaviti sa svojim pro-kripto stavom? 

Trump se sada može prikazati kao pro-kripto, ali dugogodišnji promatrači kripto tržišta će se sjetiti da on nije podržavao bitcoin ili altcoine tijekom svog bivšeg predsjedničkog mandata. 

U to je vrijeme rekao da se kriptovalute ‘temelje na zraku’ i čak ih je nazvao prijevarom na Fox Newsu. 

Međutim zaokret bi mogao biti pozitivan, jer pokazuje da je otvoren i voljan prilagoditi se kada mu se prezentiraju nove informacije. 

Međutim, Trumpovo prihvaćanje kriptovaluta možda nije potpuno iskreno i mnogi ga smatraju oportunističkim. Trump je iskoristio veliku priliku za prikupljanje nove podrške i još jedan izvor sredstava za kampanju, upozoravaju neki.  

22. listopad 2024 17:32