Kripto
StoryEditor

Tržišna kapitalizacija Tethera postavlja novu najveću vrijednost na 83,6 milijardi dolara

02. Lipanj 2023.

Tetherov stablecoin USDT upravo je dosegao najveću tržišnu kapitalizaciju svih vremena, premašivši svoju prethodnu najvišu razinu od 83,35 milijardi dolara u svibnju 2022., prema podacima CoinGecka.

Tether je trenutno treća najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji s vrijednošću od 83,6 milijardi dolara, što predstavlja 7,5 posto ukupne kapitalizacije tržišta kriptovaluta.

USDT dominira stablecoin tržištem sa 64 postotnim udjelom od ukupne tržišne kapitalizacije stablecoina od 130,2 milijarde dolara. Ponuda drugog najvećeg stablecoina USDC-a gotovo je tri puta manja od USDT-a.

- Kao posljedica nedavne bankarske krize u SAD-u, korisnici prelaze s manje sigurnih i likvidnih stablecoina na USDT. Unatoč tome što smo u kripto zimi, sve je veći broj korisnika koji odlučuju zadržati svoje pozicije u stablecoinima, čekajući priliku za ponovni ulazak na tržište - izjavio je glasnogovornik Tethera.

Circleov USDC pretrpio je velike udarce ranije ove godine nakon što je tvrtka otkrila da je imala 3,3 milijarde dolara u ugašenoj banci Silicijske doline, zbog čega je nakratko izgubio paritet na nekoliko dana.

Podaci CoinMetricsa pokazuju ozbiljan pad ponude USDC-a od ožujka jer se njegova tržišna kapitalizacija smanjila s više od 40 milijardi na 28,8 milijardi dolara.

Tether Limited izdao je USDT token na 13 blockchaina, uključujući ethereum, tron, solanu, avalanche i omni chain.

Podaci CoinMetricsa pokazuju da je najveći skok u USDT-ovoj ponudi došao od kada je stablecoin pokrenut na tronu.

U svibnju se ponuda USDT-a na tronu povećala na 46,1 milijardu dolara nakon što je porasla milijardu dolara u prošlom mjesecu i 9 milijardi dolara od početka 2023. godine. Za usporedbu, USDT na ethereumu skromno se povećao s 32,3 milijarde dolara na 36,3 milijarde dolara.

Analitičari sugeriraju da market makeri na centraliziranim mjenjačnicama poput Binancea i OKX-a preferiraju tron nego ethereum zbog jeftinijih i bržih transakcija.

Glasnogovornik Tethera dodao je kako je tron također bio popularan na tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju iz istih razloga.

Ponuda Tethera trenutno predstavlja 0,4 posto ukupne M2 ponude američkog dolara.

25. travanj 2024 07:43