Kripto
StoryEditor

U tjedan dana propale dvije američke banke, kripto tržište odmah poraslo

13. Ožujak 2023.

U zajedničkoj izjavi Federalnih rezervi, Ministarstva financija i FDIC-a, objavljeno je da će svi oni koji su imali depozite u sada zatvorenim Silicon Valley i Signature banci moći izvući svoja sredstva u ponedjeljak.

Bitcoin trenutno trguje oko 22.300 dolara, a ethereum oko 1.600 dolara, što je porast od oko 9 posto u posljednja 24 sata, prema podacima CoinGecka. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta vratila se iznad 1 bilijun dolara.

US dollar coin (USDC), drugi najveći stablecoin na kripto tržištu, vratio je većinu svog dolarskog pariteta, i trenutno trguje oko 99 centa. USDC je pao na novu najnižu razinu od 87 centi u petak navečer nakon što je izdavatelj USDC-a Circle objavio da još uvijek ima 3,3 milijarde dolara gotovinskih rezervi koje podupiru USDC u Sillicon Valley banci.

Pad preko vikenda uzdrmao je povjerenje u USDC i druge stablecoine poput USDD-a, USDP-a i potaknuo sumnje u održivost stablecoina u širem smislu. Ova panika će sigurno ostaviti dublji trag i sumnje neće biti tako lako ugušene samo zato što se USDC oporavio.

Trenutni bankarski kaos vjerojatno je počeo prije jedva više od tjedan dana kada je kripto-friendly Silvergate Bank pokazao znakove nevolje. Nakon što su brojne kripto tvrtke koje su koristile Silvergate (uključujući Coinbase, Galaxy, Gemini i Crypto.com) rekle da će ga prestati koristiti, Silvergate je priopćio kako će prekinuti svoje poslovanje.

Samo dva dana kasnije, u petak, Nasdaq je zaustavio trgovanje Sillicon Valley banke, koja je dan prije doživjela bank run vrijedan 42 milijarde dolara i zatražila izvanrednu akviziciju. Za nekoliko sati regulatori su zatvorili SVB, što je navelo dionice banaka i tehnologije na dramatičan udarac zbog straha da će druge regionalne banke biti u problemima. Više kripto i tehnoloških startupa javno je objavilo drže li sredstva u SVB-u.

Zatim su u nedjelju financijski regulatori države New York naglo zatvorili Signature Bank, navodeći kao razlog rizik sustava.

HSBC je 13. ožujka službeno objavio da njegova podružnica, HSBC UK Bank, preuzima Silicon Valley Bank UK za 1 britansku funtu.

Izdavatelj stablecoina Paxos rekao je da trenutno drži 250 milijuna dolara u Signature Bank. Tvrtka je dodala da ima osiguranje za privatne depozite koji premašuju stanje koje Paxos trenutno ima u Signature banci.

U međuvremenu, vodeća američka mjenjačnica kriptovaluta Coinbase rekla je da je u petak imala korporativni gotovinski saldo od oko 240 milijuna dolara kod Signature banke. Iz tvrtke su također rekli da očekuju potpuni povratak sredstva.

24. travanj 2024 17:36