Kripto
StoryEditor

Više ethera uloženo je u staking nego što ga ima na centraliziranim mjenjačnicama

29. Svibanj 2023.

Prema podacima, na centraliziranim mjenjačnicama ima samo 17,882 milijuna ethera, što je oko 14 posto ukupne ponude. DeFi Protocol Velvet Capital primijetio je da je ovako niska količina posljednji put viđena tijekom ranih dana blockchaina 2016. godine.

Smanjenje količine na mjenjačnicama ukazuje na bullish sentiment

Budući da je količina ethera na mjenjačnicama dosegla vrhunac od preko 30 milijuna u 2020., brojke su se postupno smanjivale nakon povećanog fokusa na samo-skrbništvo (self-custodial) zbog kolapsa FTX-a.

Međutim, nedavni događaji sugeriraju da bi balans na mjenjačnicama trebao rasti. Za kontekst, Shapella nadogradnja nedavno je omogućila povlačenje ethera uloženog u staking, dok je protokol za likvidno stakeanje Lido također omogućio svojim korisnicima da pretvore svoj stETH token za ETH.

Međutim, svi ti čimbenici nisu povećali protok ethera na mjenjačnicama niti potaknuli rasprodaju, što ukazuje na bullish raspoloženje koje okružuje digitalnu imovinu.

Ethereum depoziti za staking dosežu vrhunac

Depoziti ethera za staking narasli su na novu najvišu razinu svih vremena od 22,2 milijuna, prema podacima Glassnodea. To znači da je trenutno više ethera uloženo u stakeanje nego što se drži na centraliziranim mjenjačnicama.

22. svibnja blockchain analitička tvrtka Arkham Intelligence izvijestila je da je bilo znatno više depozita od povlačenja otkako je 12. travnja omogućena Shapella nadogradnja, oko 7,7 milijardi dolara u priljevima.

Iako su dnevni depoziti različiti, jasno je da je došlo do porasta staking depozita ethera od nadogradnje Shappelle. Velvet Capital je to potvrdio, rekavši da su povećane brojke potakle ulagače koji traže pasivan prihod.

Početni val povlačenja centraliziranih platformi poput Celsiusa i drugih uzrokovao je pad iznosa staking ethera. Međutim, to se ubrzo promijenilo jer su depoziti počeli nadmašivati povlačenja. 

Prema podacima CoinGecka, ether je porastao za 0.83 posto na 1.829 dolara u posljednja 24 sata.

Budući da su povlačenja iz stakinga omogućena, ether je početkom svibnja dosegao vrhunac od preko 2.000 dolara prije nego što je pao na trenutnu razinu. Od tada se drugom najvećom kriptovalutom uglavnom trgovalo oko 1.800 dolara.

24. travanj 2024 20:14