Kripto
StoryEditor

Wash trading: Decentralizirane kriptomjenjačnice leglo su pranja kriptovaluta

13. Rujan 2023.

Decentralizirane kriptomjenjačnice leglo su prijevare pranja kriptovaluta (wash trading), navodi izvješće kompanije Solidus Labs koja nudi nadzor trgovine kriptovalutama, praćenje transakcija i rješenja protiv pranja novca (AML). 

Solidus Labs je otkrila da se od rujna 2020. ‘opralo‘ najmanje dvije milijarde dolara vrijednih kriptovaluta na decentraliziranim mjenjačnicama ethereuma. Ovakva je praksa manipulirala cijenom i količinom oko 20 tisuća tokena na DeFi burzama, navodi se u izvješću koje prenosi Business Insider.

Kako smo već pisali u Lideru, wash trading se odnosi na transakciju u kojoj se prodavatelj nalazi s obje strane trgovine. Taktika je osmišljena kako bi se povećala percepcija vrijednosti i likvidnosti imovine te samim time izazvala interes drugih kriptoulagača.

Prema izvješću, prevaranti imaju posebno velik poticaj za pranje kriptovaluta na decentraliziranim burzama gdje se trgovanje obavlja bez posrednika, a razlog tomu je činjenica da su naknade za transakcije često niže na DeFi burzama pa prevaranti žele privući što više ulagača za tokene kojima trguju.

– Sposobnost kreatora tokena da svoj token uvrste na centraliziranu burzu ili da privuku investitore ovise o njihovoj vještini privlačenja špekulanata oko vlastitog tokena. Smatramo da će mnogi kreatori pribjeći wash tradingu kako bi to učinili – navodi se u izvješću.

Glavni oblik prijevare

Trendovi su u suprotnosti s općom percepcijom DeFi burzi koje neki investitori smatraju sigurnijom alternativom u usporedbi s centraliziranim burzama poput FTX-a i Binancea koje se ponekad smatraju manje transparentnima. Vjeruje se i da decentralizirane platforme imaju koristi od toga što korisnici trguju izravno jedni s drugima, umjesto da tokene predaju burzi kao posredniku. Prema mediju The Block, priljevi u DeFi burze porasli su krajem 2022. i početkom 2023. godine kada je došlo do kolapsa FTX-a.  

Prema američkom Nacionalnom uredu za ekonomska istraživanja, utvrđeno je da su wash trading činile gotovo sve transakcije napravljene na neusklađenim kriptoburzama, a kriptoulagači pranje kriptovalutama trenutno smatraju glavnim oblikom prijevare u ovom sektoru. Prema riječima investitora Marka Cubana, ovakva bi praksa mogla biti odgovorna za neku ‘sljedeću imploziju‘ koja bi mogla biti sljedeća ‘FTX saga‘.

Važno je istaknuti da je ovom ilegalnom radnjom u 2021. godini čak 110 trgovaca generiralo 8,9 milijuna dolara dobiti dok su 152 trgovca izgubili gotovo 417 tisuća dolara. Također, prošle je godine, prema pisanju CoinDeska, više od polovice, odnosno 58 posto, ukupne trgovine tokenima na decentraliziranim mjenjačnicama bilo dio ‘pranja‘ kriptovaluta.

04. svibanj 2024 10:31