Tvrtke i karijere
StoryEditor

Stečajevi na lutriji: Tri stečajna upravitelja za tri povezana plitvička stečaja

27. Srpanj 2020.

Imenovan je privremeni stečajni upravitelj PERGAMENTA iz Bjelopolja (Plitvička Jezera). Predstečajni postupak otvoren je još u listopadu 2018. U zadnjoj verziji plana restrukturiranja, onoj iz svibnja 2019., spominju se tražbine od 75,5 milijuna kuna, od čega su 44,5 milijuna kuna jamstva za kredit ERSTE BANKE tvrtki WHITEFIELD ENERGY. Uz PERGAMENT jamac je BUKVA, tvrtka kći istog vlasnika, Blage Sablje, za koju je stečajni postupak otvoren 10. lipnja. Pravi dužnik, WHITEFIELD ENERGY u vlasništvu Domagoja Sablje i belgijske tvrtke UPGRADE ENERGY, u stečajnom je postupku od 29. svibnja.

Premda su tri stečaja očito povezana, Trgovački sud u Rijeci svakoj od te tri tvrtke dodijelio je posebnog stečajnog upravitelja. Stečaj WHITEFIELD ENERGYJA vodi Slaven Gavrić, BUKVE Zdravko Ružić, a za PERGAMENT je sada zadužen Zdravko Čupković.

Sve je to u skladu s propisima. Država je svojedobno na originalan način doskočila nizu nezakonitih 'namještanja' poslova. Umjesto da inzistira na poštenju stečajnih upravitelja i drakonski kažnjava svaku nezakonitost, sjetila se originalnoga protukorupcijskog rješenja pa sad stečajne upravitelje 'bira' računalo, odnosno određuju se nasumce. – Naravno da to nije najracionalnije, ali ipak je pravno sigurnije nego da sva tri stečaja vodi ista osoba – komentira pravni stručnjak Hrvoje Kačer tužnu sliku trgovačkog sudstva.

05. srpanj 2024 07:11