Tvrtke i karijere
StoryEditor

Transferi godine: 50 najzvučnijih menadžerskih smjena u 2019.

30. Prosinac 2019.
Jurij Tršan novi je predsjednik Uprave Orbico grupefoto Ratko Mavar/Lider
Piše:
piše Goran Litvan
[email protected]
Nove čelnike u 2019. godini dobili su Orbico, HT, Kaufland, Croatia osiguranje..., niz tvrtki nakon preuzimanja, a stara garda odlazi u mirovinu. I jedan od posljednjih Mohikanaca tranzicije Ante Vlahović posljednjeg dana 2019. godine završava posljednji mandat na Adrisovu čelu, a i Darinko Bago odrađuje posljednje dane na čelu Končara

Kako je počela 2019., tako počinje i 2020.  – smjenom čelnika velike pivovare. A što se događalo na hrvatskom menadžerskom vrtuljku između dolaska Odina Goedhardta u Heineken Hrvatsku i nenadanog odlaska Marka Njavre iz Zagrebačke pivovare?

Menadžeri su odlazili na dan-dva i vraćali se iz mirovine, odlazili su iz obiteljskih razloga, vlastitom voljom, u potrazi za većim izazovima ili boljim uvjetima, katkad u dogovoru s vlasnikom, katkad i uz njegovo žaljenje. A bilo je i odlazaka zbog strateških neslaganja. Primjeri razilaženja s vlasnikom su Ruđer Friganović (Elka) i Branko Grašić (METSS), ali najviše je odjeknuo odlazak Irene Weber s mjesta izvršne direktorice Fortenova grupe, s obzirom na to da je ona jedina od samog početka 'lex Agrokora' bila u najužem vrhu kompanije. I u dobroj poslovnoj godini bilo je otkaza zbog loših rezultata i nezadovoljstva vlasnika, što se može iščitati i iz obrazloženja promjene na čelu Saponije. Dajana Mrčela napredovala je na čelnu poziciju koju je 19 godina držao Damir Skender.

Od poznatijih imena koja su ove godine sudjelovala u menadžerskim transferima svakako treba spomenuti Davora Tomaškovića (iz HT-a u Croatia osiguranje) i Damira Vanđelića (iz Croatia osiguranja u Adris), Tomislav Mazal novu karijeru ostvaruje u Gradskoj plinari Zagreb, nekadašnji HEP-ovac Tomislav Rosandić vodi Dalekovod umjesto Alena Premužaka, najpoznatiji hrvatski 'rent-a-menadžer' Dragan Munjiza glavni je izvršni direktor Lonije iz Kutine, a Jasmin Huljaj nakon šestomjesečnog sportskog time-outa na čelu Hajduka vratio se u farmaciju – do lani je bio izvršni direktor u JGL-u, a sad je predsjednik Uprave Phoenix farmacije.

U posebnom pregledu koji slijedi izabrali smo pedesetak najzvučnijih menadžerskih transfera iz 2019.  

Kronologija najvažnijih promjena na čelu hrvatskih tvrtki u 2019.

ORBICO
Jurij Tršan od početka je novi predsjednik Uprave. Njegov prethodnik Josip Roglić i član Uprave za financije Stjepan Roglić početkom godine prešli su iz Uprave u Nadzorni odbor.

HEINEKEN HRVATSKA
Odin Goedhart od početka godine predsjednik je Uprave. Njegov prethodnik Boris Miloushev imenovan je novim predsjednikom Uprave Heinekena u Portugalu.

VODOSKOK
Davor Meštrović i Zdravko Rajič, koji zajedno drže 50,51 posto vlasništva, zamijenili su početkom godine funkcije. Meštrović je sad direktor, a Rajič predsjednik NO-a. Grupacija u kojoj je i tvrtka Heplast-pipe iz Preloga u 2018. je ostvarila više od 250 milijuna kuna prihoda.

STANIĆ BEVERAGES
Zoran Mabić novi je direktor umjesto Ivana Baccija, kojem je dodijeljena prokura.

METALSKA INDUSTRIJA VARAŽDIN
Marin Dražin od veljače je direktor umjesto Gorana Popovića, koji je na toj funkciji izdržao samo dva i pol mjeseca, nakon što je ostavku lani podnio Franjo Turek. U međuvremenu MIV je dobio i novi NO, na čelu s bivšim predsjednikom Uprave Varteksa Zoranom Košćecom.

LUKA PLOČE
Hrvoje Livaja novi je predsjednik Uprave umjesto Ivana Pavlovića, koji je u Upravi bio od 2003.

LONIA
Dragan Munjiza od kraja veljače glavni je izvršni direktor.

DALEKOVOD
Tomislav Rosandić na poziciji predsjednika Uprave zamijenio je Alena Premužaka. Rosandić je u Dalekovod došao iz HEP-a.

GRADSKA PLINARA ZAGREB
Od ožujka je direktor Tomislav Mazal, koji je do kraja 2017. bio na čelu grupe Đuro Đaković. Zamijenio je na toj poziciji Anu Stojić Deban, koja je kao predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga nakratko, od kraja prošle godine, preuzela čelno mjesto u Plinari od Tihane Colić.

UNICREDIT LEASING CROATIA
Aleksandra Rašić nova je predsjednica Uprave umjesto Eugena Paića Karege. Ognjen Brakus otišao je iz Uprave, ali ostaje u NO-u.

INVEST SEDLIĆ
Admir Baždar vlasnički je preuzeo tvrtku od Zvonimira Sedlića, zamijenio ga na čelu tvrtke i dodijelio mu prokuru.

 

SUTRA: Novi ljudi na čelu HT-a i Croatia osiguranja, odlazak najdugovječnijeg bankara... 

18. svibanj 2024 22:06