Lider invest
StoryEditor

Invest: Kvaliteta se osigurava samo kroz investicije

13. Svibanj 2022.
Lider invest zapad, Cres. Okrugli stol 2: Miodrag Šajatović, Gordana Deranja, Ivana Balenović i Marko Jurmanfoto Ratko Mavar

Na Liderovom forumu Lider Invest koji se održao na Cresu na drugom panelu cilj je bio pokazati dobre primjere investiranja te poslati signale o tome treba li investirati u idućem razdoblju ili ipak malo pričekati s obzirom na situaciju u svijetu. Također, razgovaralo se o tome kako rat u Ukrajini, inflacija te poremećaji u lancu opskrbe utječu na poslovanje.

Gordana Deranja, predsjednica uprave Tehnomont je uvodno rekla kako u metalskoj industriji svi ugovoreni poslovi teku u najboljem redu, te da je Tehnomont na vrijeme naručio potrebne materijale te da u ovoj ali i idućoj godini ne očekuje velike 'potrese'.

- Imamo ugovorenih poslova i za 2023. ali još uvijek ne znamo što će biti s cijenama materijala iduće godine – rekla je Deranja.

Dodala je da će iduća godina biti iznimno zanimljiva s obzirom na produženje lanaca opskrbe i rast cijena transporta te da će EU platiti svoju bahatost i preseljenje industrije na istok.

Ivana Balenović, direktorica proizvodnje u tvrtki Orada Adriatic koja se bavi proizvodnjom, preradom i prodajom ribe rekla je da je kriza direktno utjecala na poslovanje zbog rasta cijena energenata koje koriste u proizvodnji i plasmanu proizvoda na tržište.

- Za nas je velika stavka riblja hrana koja čini više od 50 posto troškova proizvodnje. Ta hrana se sastoji od, između ostalog, žitarica i brašna, a kako je Ukrajina veliki izvoznik žitarica došlo je do rasta cijena, pa se ne mogu raditi nikakve smislene procjene što će biti. ZA sad se borimo tako da povećavamo cijenu naših proizvoda – objasnila je Balenović i dodala kako druge zemlje duplaju cijene te je navela Norvešku kao primjer.

Marko Jurman, CEO tvrtke Filix koja se bavi razvojem i proizvodnjom rasvijetnih tijela za bazene i 97 posto svojih proizvoda izvoze na strana tržišta, s tim da im je najveće tržište Bliski istok.

- Naša godina je bila dobra. Sve što smo planirali smo i ostvarili a sada krećemo u nove investicije. Problem je jer nema računice kada bi se povrat investicije mogao dogoditi pa smatram da će i ukupno zbog toga doći do smanjenja takvih investicija

Što se Filixa tiče, Jurman kaže kako su trenutno rade na investiciji koja će proširiti njihove kapacitete te da im je cilj otvaranje novih tržišta i internacionalnih ureda.

Tvrtke koje su ulagale u proizvodnju i koje su okrenute izvozu su kadrovski i po procesima te svim ostalim elementima spremnije i otpornije na krize, složan je bio zaključak panelista.

Deranja je dodala na to kako je Tehnomont ulagao i kada je bila najveća kriza, te da su ulagali u nove strojeve, tehnologije i softvere.

- U rizik treba ići. Iako je ova kriza drugačija jer se radi o ratu. Ipak, i dalje sam optimista i od investiranja ne odustajemo – rekla je Deranja i dodala da je problem nedostatak kadrova, ali da Tehnomont ide u investicije kako bi smanjio potrebe za kadrovima.

Bez radnika se ne može ništa, dodala je Deranja ali i nastavila da se sofisticiranim strojevima ipak može smanjiti potreba za istima.

- Zbog toga smo investirali 4 milijuna kuna u nove strojeve kako bi smanjili broj radnika. Također smo prvi na Jadranu investirali u bočno porinuće jer bez novih investicija i tehnologija nema napretka – zaključuje Deranja.

Balenović također kaže kako Orada nastavlja s investicijama te da je trenutno fokus na povećanju proizvodnje ali i poboljšanju kvalitete proizvoda dok je Jurman zaključio kako kvalitetu jedino možete osigurati kroz investicije. 

19. travanj 2024 22:53