Lider invest
StoryEditor

Počeo Lider Invest u Varaždinu

12. Svibanj 2023.
Lider invest sjeverfoto Rene Karaman

Nakon šest godina smo opet u Varaždinu s investicijskim forumom. Ovo je regija gdje kucamo na otvorena vrata, jer ako postoji dio gdje je razvijana industrija onda je to ovaj sjeverozapadni dio i Varaždin kao jedan od centara regije. U ovih osam godina otkrili smo sjajne investicijske priče ali imamo još samozatajne ‘ekipe‘  koja radi na proizvodnim investicijama i pozivam sve da se prijave sa svojim investicijama  na Invest, rekao je Miodrag Šajatović na otvaranju Lider investa koji se održao u prostorima HGK Varaždin.

Dragutin Gložinić, predsjednik HGK Županijske komore Varaždin je rekao kako je  uz Zagreb, sjeverna regija u industriji vodeća u RH te da je ovdje ‘srce prerađivačke industrije, uz grad Zagreb.‘

image

Lider invest sjever, Dragutin Gložinić

foto Rene Karaman

– Naši proizvođači su pretežno izvoznici a investicije su nužni segment razvoja. Ako još povučemo sredstva iz fondova kako je najavljeno, izvozni kapaciteti će samo rasti – rekao je Gložinić i dodao kako je promoviranje ovakvih investicija prijeko potrebno.

Slađana Miočić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti pozdravila je sve u ime gradonačelnika Varaždina te je dodala kako je sjever Hrvatske poznat po svom odličnom odnosu prema gospodarstvu i poduzetništvu.

– Naša vizija je da grad zadrži najpogodniju lokaciju za razvoj poduzetništva i ulaganja s naglaskom na nove tehnologije. Zbog toga grad konstantno ulaže u komunalnu infrastrukturu kao važnu pretpostavku za ulaganja u industrije s dodanom vrijednošću – rekla je.

Miočić je dodala kako administracija treba stvarati uvjete a ne kočiti razvoj poduzetništva, te da je potrebno pustiti poduzetnike da stvaraju.

image

Lider invest sjever, Slađana Miočić

foto Rene Karaman

Navela je kako Varaždin obiluje kapacitetima poput Fakulteta organizacije i menadžmenta  i Sveučilišta Sjever koja služe kao rasadnik kvalitetnih kadrova.

– Danas se grad pokušava orijentirati prema IT industriji što dokazuje niz uspješnih It tvrtki iz Varaždina, što je logična posljedica ovih vrhunskih institucija za obrazovanje – smatra. 

Miočić je kazala kako je upravo potpisan ugovor Grada s ministarstvom razvoja kojim će Grad primiti 22 milijuna eura za što već postoji plan realizacije kroz sedam strateških stupova i 50 integriranih projekata.

– U partnerstvu s FOI-jem radimo i na projektu Regionalnog centra za pred inkubaciju gdje će studenti kroz taj inkubator stjecati znanja i pripremati se za tržište te razvijati svoje ideje. Namjera grada je da podrži studente pa planiramo i infrastrukturu koja će provoditi programe za pred inkubaciju – rekla je Miočić.

Spomenula je i Tehnološki park koji je proširen 2020. godine čime je povećana kvaliteta infrastrukture, te da je to odličan prostor za poduzetnike početnike ali i one koji duže plove poduzetničkim vodama. Također, dodala je kako je u Varaždinu i Centar kreativnih i kulturnih industrija te da grad upravo radi na prenamjeni gradskih prostora kako bi se povećali kapaciteti pučkog otvorenog učilišta Varaždin.

Tehnološki park Varaždin proširen 2020. godine povećana kvaliteta infrastrukture. odličan prostor za poduzetnike početnike ali i za one naprednije. sve u cilju razvoja i poticanja malog i srednjeg poduzetništva.

U nastavku konferencije Tomislav Marković iz HBOR-a održati će prezentaciju ‘Financijska podrška HBOR-a poduzetnicima Sjeverne Hrvatske.

Ovogodišnji partneri projekta Lider Invest su HAMAG-BICRO, Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) te Hrvatska gospodarska komora.

25. travanj 2024 02:29