Lider invest
StoryEditor

[VIDEO] Lider invest: Kako je Press Glass povećao proizvodnju za 61 posto

28. Listopad 2021.
Press Glass

Uloživši 34 milijuna kuna u solarnu elektranu te opremu za podizanje proizvodnih kapaciteta te stvaranje pretpostavki za proširenje tržišta na područje jugoistočne i zapadne Europe, Press Glass iz Jalžabeta osigurao je nagradu za najbolju srednju proizvodnu investiciju 100% Lider invest

Taj hrvatski izdanak jedne od vodećih europskih tvrtki za proizvodnju i preradu stakla Press Glass SA osnovan je 2014. godine i otada je neprestano u investicijskom naponu.

- Press Glass je greenfield investicija. U prvoj fazi izgrađena je proizvodna hala površine 19.000 četvornih metara na lokaciji u Poduzetničkoj zoni Jalžabet koja je opremljena strojevima i opremom nužnom za pokretanje proizvodnje prerade stakla i prvenstveno proizvodnje IZO stakla - ispričao je Igor Vlahović, predsjednik Uprave Press Glassa. 

Istaknuo je da su prve tri godine poslovanja obilježene snažnim rastom proizvedenih količina, prihoda i broja zaposlenih, čime su se stvorili preduvjeti za drugu fazu investicijskog ciklusa.

- U drugoj fazi izvršena je nadogradnja tvorničkog layouta opremom potrebnom za dalje podizanje kapaciteta te opremom prilagođenom lokalnom proizvodnom miksu kao i solarna elektrana kapaciteta 1MW - rekao je Vlahović kojem je nagradu za najbolju srednju proizvodnu investiciju na završnoj manifestaciji Lider investa u utorak dodijelio Anton Kovačev, voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu.

Osim što su investicije u solarnu elektranu na krovu tvornice, nadogradnju peći za kaljenje stakla te proširenje proizvodnih linija u skladu sa zahtjevima energetske učinkovitosti i održivosti, pridonijele su novim zapošljavanjima te Press Glass prošlu godinu završio sa 406 zaposlenih. Uloženo je i u pomoćne alate i strojeve koji su dodatno poboljšali uvjete rada, a tvrtka od 2018. unatoč ulaganjima ostvaruje neto dobit.

- Usporede li se rezultati s kraja 2017. godine s onima koji se očekuju na kraju 2021. godišnje proizvedene količine porasle su 61 posto, prihodi i broj zaposlenih više nego dvostruko, a EBITDA gotovo četverostruko čime su u potpunosti ispunjeni ciljevi projekta - kaže prvi čovjek Press Glassa, koji 93 posto svojih proizvoda plasira na inozemna tržišta.

Iako su s obzirom na pandemiju zabilježene određene poteškoće u organizaciji transporta te smanjeni obujam narudžbi pojedinih kupaca, izvjesno je, tvrde iz te tvrtke, da neće doći do značajnije promjene u prihodima u nadolazećim mjesecima te da pozitivan poslovni rezultat na kraju godine neće doći u pitanje.

Druga investicijska faza krenula je 2018. godine i dosad je u projekte koje je obuhvatila uloženo preko 34 milijuna kuna. U toj su fazi kupljene tri nove proizvodne linije, tri stola za rezanja stakla te ostala pripadajuća oprema (strojevi za rezanje i savijanje okvira, strojevi za punjenje okvira molekularnim sitom, strojevi za nanošenje butila). Izgrađeni su ventilacijski sustav i dodatna parkirna mjesta, a 2019. godine na krov tvornice postavljena je solarna elektrana vrijedna više od pet milijuna kuna. Prošle je godine u nadogradnju peći za kaljenje uložena 941 tisuća kuna.

25. travanj 2024 15:41