U ponedjeljak, 14. veljače, s edukacijom je započela peta generacija Akademije Raise the Bar u sklopu koje će 16 konobara, barmena i barista tijekom devet tjedana usavršavati do sada stečena znanja. Uz teorijsku nastavu koja se odvija u Coca-Colinu obrazovnom centru u Zagrebu, Akademija obuhvaća i terensku nastavu te praksu u barovima i restoranima diljem Hrvatske.
- Akademija Raise the Bar zamišljena je kao mjesto na kojem razvijamo talente onih ljudi koji su rad u ugostiteljstvu prepoznali kao poziv i od njega žele napraviti karijeru. Zato im želimo omogućiti jedinstven uvid u ono što taj poziv čini posebnim te im pružiti priliku da uče od ljudi koji su već izgradili zavidne karijere - rekao je Kruno Rozić, voditelj edukacije Akademije Raise the Bar.
Glavnom predavaču na Akademiji Marku Pećniku i stručnjaku za kavu Tomislavu Košutiću pridružit će se vrhunski stručnjaci kako bi novoj generaciji polaznika omogućili da steknu jedinstven uvid u svijet miksologije i jakih alkoholnih pića, vina, kave, piva i barskog menadžmenta.
Najbolji hrvatski sommelier Ivan Jug polaznike će upoznati s osnovama enologije, svjetskim i hrvatskim vinima te će ih u restoranu Noel upoznati s ulogom vina u restoranima. O procesu proizvodnje, vrstama i posluživanju piva saznat će od vlasnika Zmajske pivovare Andreja Čapke, dok će im posjet pržionici kave približiti sve procese koji rezultiraju najboljom kavom.
- Moj kolega je sudjelovao u prvoj generaciji Akademije i mislim da se program zaista isplati proći, naučiti nešto novo i produbiti staro znanje. Ugostiteljska i barska scena u Hrvatskoj puno su napredovale, a zajednički ih možemo još više unaprijediti - istaknula je Iva Kudrić (26) iz Splita koja se ugostiteljstvom bavi od svoje 15 godine i polaznica je pete generacije Akademije.
Akademiju Raise the Bar do sada je završilo 33 konobara, barista i barmena, čime su zaslužili certifikat koji izdaje Coca-Cola HBC Hrvatska u suradnji sa školom za barmene European Bartender School. Svi alumniji Akademije trenutno su zaposleni, neki od njih u najboljim restoranima i barovima u Hrvatskoj, kao što su zagrebački restoran Noel, hostel Swanky Mint, San Servolo resort & spa u Istri i Olive Tree u Splitu.
Raise the Bar strateška je platforma Coca-Cole HBC Hrvatska koja od 2019. godine djeluje s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja radne snage u ugostiteljstvu i turizmu. Projekt obuhvaća akademiju, besplatnu edukaciju za konobare, bariste i barmene, stipendije za kuhare, slastičare i osoblje za posluživanje te suradnju s regionalnim centrima kompetentnosti, čime Raise the Bar omogućuje usklađivanje vještina i znanja ugostiteljskih i turističkih djelatnika s potrebama poslodavaca.