Lider trend
StoryEditor

13. Zagreb Film Festival - Stižu laureati najvažnijih festivala

14. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Utrka za nagradu ‘Zlatna kolica’ Zagreb Film Festivala ove se godine održava od 14. do 22. studenoga, a natječe se 13 filmova sa svih strana svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatua. Snažna konkurencija uključuje laureate najvažnijih svjetskih festivala, pa će tako biti prikazani dobitnici nagrada u Cannesu, Veneciji, Sundanceu i San Sebastianu.

Venezuelski film ‘Izdaleka’ Lorenza Vigasa za slojevit prikaz muškarca koji ne podnosi fizički kontakt, no koji nakon nasilnog susreta sa 17-godišnjim delinkventom postaje opsjednut njime u Veneciji je nagrađen Zlatnim lavom, a na istome je festivalu nagrađen i brazilski ‘Neonski bik’, priča o zgodnom mladom jahaču rodea koji sanja o tome da postane modni dizajner.

Sasvim obične ljubavi Napeti mađarski triler na temu holokausta ‘Saulov sin’ nagrađen je u Cannesu, kao i islandski kandidat za Oscara, film ‘Ovnovi’. Na Sundanceu je i publiku i žiri osvojio američki film ‘Ja, Earl i umiruća’, topla i zabavna priča o srednjoškolcu Gregu koji većinu vremena provodi snimajući parodije klasičnih filmova sa svojim jedinim prijateljem Earlom sve dok ga majka ne nagovori na druženje s Rachel, djevojkom iz razreda kojoj je dijagnosticiran rak. U natjecateljski program uvršten je i egzotični film ‘Tanna’, prvi film snimljen u otočnoj državi Vanuatu, u kojem se radnja vrti oko mladog para čija ljubav prkosi plemenskim običajima, a sve uloge tumače naturščici iz plemena Tanna.

Velikih pet i drugi Osim natjecateljskog programa, Festival nudi i već uhodane programe, poput ‘Velikih 5’ s novim ostvarenjima iz pet najvećih europskih kinematografija i ‘Bibijade’ s filmovima namijenjenima djeci i mladima. Filmske sladokusce razveselit će retrospektiva filmova Orsona Wellesa kojom se obilježava 100. godišnjica njegova rođenja, zatim program ‘Horori istoka Europe’ te ‘Making of’, koji gledatelje vodi iza scena nekih od najvećih filmova dosad snimljenih, poput Herzogova ‘Fitzcarralda’ ili nikad dovršenog ‘Don Quijotea’ Terryja Gilliama.

20. rujan 2024 22:37