Lider trend
StoryEditor

‘Orašar‘ prvi put u povijesti kao mjuzikl

16. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Mladi entuzijasti, osnivači Teatra Aplauz Lana Blaće i Marko Juraga omiljenu će božićnu bajku ‘Orašar’ ove godine ispričati na posve nov način. Naime, više od sto godine ‘Orašara’ gledamo kao balet na glazbu Pjotra Iljiča Čajkovskoga, a sada će to prvi put u dugoj povijesti te predstave i bezbrojnih izvedbi postati – mjuzikl.

Mjuzikl ‘Orašar’ potpuno je hrvatski proizvod. Autori su teksta, stihova i glazbe Lana Blaće i Marko Juraga, koji je i redatelj. Uz njih autorski tim obuhvaća mnogo domaćih međunarodno priznatih umjetnika kao što su mentorica Vesna Butorac-Blaće, Slavko Juraga, Matko Knešaurek i Ivan Đuričić. S trideset izvođača na sceni taj će mjuzikl zasigurno biti jedan od najvećih privatnih kazališnih projekata u Hrvatskoj.

Hrvatski proizvod

Umjetnički voditelji Teatra Aplauz već su godinama Lana Blaće i Marko Juraga. Lana je talentirana pjevačica koja se tijekom godina dokazala i kao glumica, što potvrđuju i mnoge odlične kritike i nominacija za ulogu Elizabeth u ‘Djevojčici sa žigicama‘. Marko Juraga kazališni je redatelj koji je svoj put vrlo rano počeo usmjeravati prema glazbeno-scenskim djelima. Zajedno potpisuju više projekata, a kruna su dosadašnjeg rada tekst, stihovi i glazba za mjuzikl ‘Orašar‘.

Teatar Aplauz poznat je kazališnoj publici po mjuziklu Marka Jurage ‘Tuđe pjesme, moji snovi’ napravljenog u koprodukciji s Kazalištem Komedija, svjetskoj hit-komediji Y. Reze ‘Art’ za koju je Slavko Juraga nagrađen kao najbolji glumac te opernoj jednočinki J. Haydna ‘Ljekarnik’.

O snovima i odrastanju

Budući da su upravo mjuzikli njihova neskrivena ljubav, svakako valja spomenuti i mjuzikl za djecu H. C. Andersena i Marka Jurage ‘Djevojčica sa žigicama’, koji je oduševio zagrebačku publiku. Upravo za ulogu u toj predstavi Romano Nikolić osvojio je 2013. Nagradu Hrvatskoga glumišta, a mjuzikl je imao još dvije nominacije ‒ Lana Blaće za glavnu ulogu i predstava u cjelini. ‘Orašar‘, topla bajka o odrastanju, obitelji i snovima kojoj je kao predložak poslužila priča E. T. A. Hoffmanna, jednako bi mogla osvojiti srca publike i kritike. Premijera ‘Orašara‘ održat će se 30. studenoga, a slijedit će je predstave tijekom cijelog prosinca.

20. rujan 2024 18:30