Lider trend
StoryEditor

‘Ovo je kraj‘ jedna je od najzabavnijih ovogodišnjih američkih komedija

06. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Scenaristički dvojac iza ‘Superbada‘ i ‘Pineapple Expressa‘, Seth Rogen i Evan Goldberg izdubili su vlastitu nišu u okvirima američke srednjostrujaške komedije.

Kao marljiv njegovatelj tradicije ‘zahodskih‘ ili ‘stonerskih‘ oblika humora, dvojac je demonstrirao zavidan talent prilikom oblikovanja naoko infantilnih i mjestimice bizarno iščašenih priča o muškom prijateljstvu, karnalnim frustracijama i dinamičnom suodnosu skuliranih napušenih sesija i eratičnih provala nasilja.

Njihov najrecentniji uradak formu obogaćuje tobože eksplicitnim sprdanjem na vlastiti račun: plejada friških perjanica američke filmske industrije (Rogen, James Franco, Jonah Hill, Danny McBride... u ulogama samih sebe) nakon tipično razularenog tuluma na holivudskim obroncima biva prisiljena razračunavati se s međusobnim netrpeljivostima, vlastitom arogancijom i kataklizmom epskih proporcija predvođenom golemim demonima s masivnim spolovilima.

‘Ovo je kraj‘ zadnji je film na svijetu koji će preobratiti publiku nesklonu takvom tipu humora, ali svi ostali imaju se radovati jednoj od najzabavnijih američkih komedija na ovogodišnjem kinorepertoaru. Poput izvrsnog ‘Puba Na kraju svijeta‘ Edgara Wrighta, Rogen i Goldberg toliko spretno roštiljaju svoju zvjezdanu postavu da je lako zaboraviti koliko je mozga i truda potrebno iza kamere da bi nešto tako razulareno uopće funkcioniralo.

Postapokaliptični anarhohumor tek je fasada za jednu iznimno razigranu i toplu posvetu bezgraničnoj ljudskoj gluposti.

Režija: Evan Goldberg, Seth RogenUloge: Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Jonah Hill, Emma WatsonThis iz the end, 2013.

Ocjena: 4/5

20. rujan 2024 23:38