Kuhanjem nizozemskog chefa Christophera Naylora, nositelja Michelin zvjezdice, te sljubljivanjem biska i cigara na događanju pod nazivom The Show Must Go On!, u nedjelju je zatvorena 19. Vinistra.
Trodnevna izložba okupila je više od 130 vinara, uljara i proizvođača hrane, jednako toliko zaljubljenika u gastronomiju u sklopu popratnih događanja te oko osam tisuća posjetitelja. Uz izložbeni dio u kojem su posjetitelji, među ostalim, mogli kušati malvazije iz 2011., Vinistru je obilježila tema međunarodnog brendinga vinske Hrvatske i vinskog turizma kao jedne od poluga tog procesa. Tony Hodges, dio tima stručnjaka koji posljednjih godina gradi na izgradnji strategije brendinga Hrvatske, predstavio je viziju vinske Hrvatske kroz četiri regije: Dalmaciju, Istru, Zagorje i Slavoniju. O vinskom turizmu radionicu je održao kolektiv Taste of Croatia, tijekom koje je organizator međunarodnih sajmova o turizmu, Anthony Swift, pojasnio zašto i kako vinski turizam može biti održiv i profitabilan.
Vinistra Gourmet već je tradicionalno okupio domaće i međunarodne chefove te kuhinje njihovih restorana. U Radin R Gourmetu nastupili su Priska Thuring (Hotel Lone, Rovinj), Jody Ness i Tom Gretić (Wine Portfolio, Kanada), Braco Sanjin (Restoran Kadena, Split), Janez Bratovž (Restoran JB, Ljubljana) te Çhristopher Naylor (Restoran Vermeer, Amsterdam). U sklopu prostora AZZRI-okusi i mirisi Istre, kuhali su: Robert Perić (LF Catering), tim Konobe Nono, tim Hotela Amfiteatar, Ivan Jušta (Restaurant Grand Hotel Palazzo), tim restorana Les Ponts(Zagreb) te zajednički timovi Turističke zajednice Istre i Hrvatskog sommelier kluba.
Događanja pod egidom Habanos Moments 2012. ove su godine bila najopširnija dosad. Posjetitelji su mogli uživati u spajanju cigara, vina i rakija od četvrtka do nedjelje na događanjima u Batani, hotelima Kempinski i Monte Mulini, Villi Polesini te u sklopu događanja The Show Must Go On! na samoj Vinistri. U petak je održana ceremonija dodjele nagrade najboljim vinima autohtonih sorata Istre. Nagrade su uručene vinariji P.T.O. Tomaz za mladu malvaziju (Malvazija 2011.), vinariji Kozlović za zrelu malvaziju (Santa Lucia 2009.), vinariji Brune Ferenca za mladi teran (Teran 2011.), vinariji Vina Dešković za zreli teran (Teran 2009.), slovenskoj vinariji Slavec s Kocine za mladi refošk (Refošk 2011.) te vinariji Vina Radovan za zreli refošk (Refošk 2009.).
Vinistru su dodatno obogatila događanja iz kojih se izdvajaju dodjela nagrada Dobri restorani restoranima Istre i Kvarnera, predstavljanje foto-monografije Istarski vinski čarobnjaci Stjepana Lupena-Lupina, premijerno kušanje plavaca malih berbe 20o9., radionica o teranu kao budućnosti istarskog vinarstva, Taste of Croatia kušanje u ekstremnim i nekontroliranim uvjetima te ogledni sat somelijerstva Hrvatskog sommelier kluba. Izložbu su u petak, 11. svibnja, otvorili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar turizma Veljko Ostojić, župan Istarske županije Ivan Jakovčić, predsjednica Županijske komore Istra HGK Jasna Jaklin Majetić, gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, bivši predsjednik Stjepan Mesić te Ivica Matošević predsjednik Vinistre.