Hrvatska
StoryEditor

[Hrvatski SWOT] Vesna Vučemilović: Reindustrijalizacija 4.0 za rast BDP-a veći od pet posto

14. Prosinac 2020.
Vesna Vučemilovićfoto Ratko Mavar

Iako je bilo autora koji su se u serijalu 'Hrvatski SWOT' zalagali za forsiranje proizvodnje, Vesna Vučemilović jedina je upotrijebila čarobni izraz – reindustrijalizacija.

Ova ekonomistica s doktoratom i saborska zastupnica Domovinskog pokreta Miroslava Škore (i njegova sestra) priliku za Hrvatsku vidi u provedbi strateškog plana reindustrijalizacije zemlje integriranim i usklađenim razvojem industrija (turizam, poljoprivreda, energija, IT itd.).

Smatra da nam treba brza transformacija radne snage u skladu s potrebama reindustrijalizacije i digitalne ere. Naravno, to nije nekadašnja teška industrija, već 'prilično snažna IT industrija koja može biti zamašnjak reindustrijalizacije u sinergiji s drugim granama (industrija 4.0)'.

Vučemilović se nadovezuje na analizu Velibora Mačkića, koji se boji da će ekonomska politika koja neće mijenjati strukturu ekonomije održavati isti model rasta. I ona detektira nepovoljnu strukturu gospodarstva, koja ograničava rast 'na 2,5 posto u najboljim godinama'. Tvrdi da bi reindustrijalizacija mogla podići stope razvoja na pet – šest posto.

Riječi joj se pozlatile, tim više jer smo rast veći od pet posto imali samo dvije godine nakon 'Oluje', dvije godine s Račanovom gradnjom autocesta, i dvije godine za vrijeme Sanadera, kad se napuhavao nekretninski balon. A nakon rekordnog pada BDP-a ove godine, rast veći od pet posto predviđa se samo sljedeće godine.

12. svibanj 2024 12:43