Hrvatska
StoryEditor

Iskra: U proširenje Elkinih proizvodnih kapaciteta Slovenci ulažu sedam milijuna eura

26. Rujan 2021.
Dušan Šešok, vlasnik Iskre
Najveći dio investicije namijenjen je digitalizaciji i novim tehnologijama u proizvodnji. Cilj je povećati prihode zagrebačkog proizvođača električnih kabela za osamdeset posto

Nova vlasnica Elke, slovenska grupacija Iskra, specijalizirana za proizvodnju elektronike, do kraja sljedeće godine planira, potvrđeno je Lideru, u novi investicijski ciklus u zagrebački pogon najvećeg proizvođača električnih kabela u jugoistočnoj Europi uložiti čak sedam milijuna eura.

– Idemo prema 2022. sa snažim capexom, odnosno kapitalnim izdatkom. Cilj je proširiti proizvodne kapacitete tvornice, a očekujemo da će to utjecati na rast Elkinih prihoda za čak 80 posto – izjavio je za Lider Klemen Šešok, jedan od formalnih vlasnika Iskre, koji je zadužen za operativno poslovanje, inače sin Dušana Šešoka, jednog od najbogatijih Slovenaca, koji je i poslovni mastermind u toj priči.

Klemen Šešok tvrdi da će se najveći dio tih investicija uložiti u digitalizaciju i nove tehnologije u proizvodnji te da će se rezultati tih ulaganja vidjeti vrlo brzo. Nadalje, ističe, već se sada vide sinergijski učinci suradnje između Iskre i Elke, pogotovo kad je riječ o novim projektima, ali naglašava i to da su novi vlasnici Elku zatekli u vrlo dobrom stanju te da je prijašnji vlasnik Miljenko Hacek itekako zaslužan za sadašnje dobre rezultate.

– Elka ima svoj know-how, mi smo pripremili prijenos najboljih praksi iz Iskre, ali u proizvodnji kabela ona je stručnjak, od nje učimo. Kompletnu smo ekipu zadržali, doveli smo samo jednog menadžera, Jožu Rusa – ističe Šešok.

Inače, Iskra je preuzela Elku u lipnju ove godine, a ta slovenska grupacija u Hrvatskoj posluje od 2019., kad je preuzela Remontno brodogradilište u Šibeniku.

U Hrvatskoj sad ima, navodi Šešok, više od šesto svojih zaposlenika i ukupni prihodi svih kompanija na našem tržištu već joj prelaze 100 milijuna eura. Ali ni to nije kraj jer Iskra, zaključuje Šešok, i dalje traži nove poslovne mogućnosti, pogotovo kad su akvizicije u pitanju. 

01. svibanj 2024 05:05