Hrvatska
StoryEditor

Kreće novi platni sustav u RH - transakcije u realnom vremenu, pogledajte je li i vaša banka u tome

22. Listopad 2020.
transakcija, plaćanje

Od četvrtka 29. listopada 2020. kreće NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji će omogućiti bankama koje sudjeluju u tom platnom sustavu izvršenje međubankovnih instant plaćanja u kunama, stoji u obavijesti Hrvatske narodne banke. 

- NKSInst platni je sustav kojemu je Hrvatska narodna banka, u skladu s odredbama Zakona o platnom prometu, izdala odobrenje za rad. Ovaj platni sustav omogućuje provođenje tzv. instant platnih transakcija koje se izvršavaju u gotovo realnom vremenu, tj. u standardnom roku od najduže 10 sekundi. Navedeni vremenski rok uključuje terećenje IBAN računa platitelja, izvršenje međubankovnog obračuna zadane instant platne transakcije i odobrenje IBAN računa primatelja plaćanja - stoji u priopćenju HNB-a. 

U odnosu na navedeno standardno vrijeme izvršenja, a s obzirom na prirodu i svrhu usluge instant plaćanja, NKSInst svojim će tehnološkim rješenjima nastojati znatno skratiti potrebno vrijeme izvršenja, i to na rok do 4 sekunde. Maksimalni iznos pojedine instant platne transakcije određen je u iznosu od 100.000 kn. NKSInst omogućuje izvršenje platnih transakcija 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu i 365 dana u godini (24/7/365). Upravitelj je NKSInst platnog sustava Financijska agencija.

- Pojava instant plaćanja širom svijeta rezultat je primjene novih tehnologija i zahtjeva korisnika za sve bržim izvršenjem platnih transakcija. Instant platni sustavi poput NKSInsta predstavljaju infrastrukturni preduvjet za izvršenje instant plaćanja između klijenata koji se koriste uslugama različitih pružatelja platnih usluga. Budući razvoj instant plaćanja može potaknuti tržište ka daljnjem razvoju kvalitetnijih platnih servisa i upotrebi modernih tehnologija u njihovu korištenju. U tom smislu uspostava NKSInst platnog sustava omogućuje praćenje aktualnih trendova u razvoju modernih usluga plaćanja i na području Republike Hrvatske - stoji u priopćenju. 

Sudionici u NKSInst platnom sustavu mogu biti samo banke, i to na načelu dobrovoljnosti. Banke u skladu sa svojom poslovnom odlukom samostalno definiraju dinamiku kojom će pojedinim kategorijama klijenata (potrošači, poslovni subjekti) omogućiti izvršenje instant plaćanja kao i kanale plaćanja (internet, mobilno bankarstvo, mobilne aplikacije) kojima se klijenti mogu koristiti u svrhu izvršenja instant plaćanja.

NKSInst platni sustav od navedenog će datuma omogućiti bankama sudionicama da svojim klijentima ponude uslugu instant plaćanja. Trenutačni su sudionici NKSInst platnog sustava Hrvatska poštanska banka, Partner banka i Privredna banka Zagreb.

Hrvatska narodna banka snažno potiče i podržava razvoj novih i modernih platnih usluga u skladu s najboljim praksama na globalnoj razini te s time u vezi očekuje da će i ostale banke tijekom 2021. godine osigurati sve potrebne preduvjete kako bi svojim klijentima omogućile izvršavanje međubankovnih instant plaćanja.

NKSInst osigurava izvršenje platnih transakcija u skladu sa standardima SEPA instant platne sheme koja se za eurska plaćanja primjenjuje u državama članicama EU-a. S datumom uvođenja eura kao službene valute u RH, navedeni platni sustav bit će usklađen sa svim standardima za eurska plaćanja.

Fina je upravitelj dvaju platnih sustava - NKS i EuroNKS, a od četvrtka, 29. listopada 2020. godine, s produkcijom kreće i treći sustav - NKSInst, poručuju iz Fine. 

- Iskustva europskih zemalja ukazuju da je implementacija nacionalne instant platne infrastrukture dugotrajna, tehnički i tehnološki izuzetno složena i vrlo zahtjevna inicijativa, stoga nerijetko temeljena na implementaciji inozemnih rješenja. Svakako vrijedi istaknuti da je Fina instant platni sustav razvila koristeći vlastiti know-how i primjer je najbrže uspostavljenog nacionalnog sustava ovog tipa u Europi - kažu iz Fine. 

Danas prijenos novca s računa platitelja na račun primatelja ovisi o tome kada je platni nalog zadan (jutro, poslijepodne, noć, praznik, vikend) i u kojoj je banci otvoren račun primatelja plaćanja (ista ili druga banka). Tako npr. ako platitelj u petak navečer izvrši plaćanje na račun primatelja koji je u drugoj banci, prijenos sredstava može trajati i nekoliko dana. Uvođenjem instant plaćanja prijenos novca s računa na račun izvršava se u svega nekoliko sekundi, odnosno u roku od maksimalno 10 sekundi. 

- Uspostavom instant plaćanja platitelju se osigurava brza provedba transakcija s bilo kojeg mjesta, u bilo koje vrijeme te jednostavno korištenje usluge, dok primatelj plaćanja može raspolagati primljenim sredstvima u nekoliko sekundi, ostvariti bržu isporuku robe/usluga, bržu naplatu isporučenog proizvoda ili pružene usluge, bolje upravljati likvidnošću - kažu u Fini. 

Primjena instant plaćanja omogućit će korisnicima hitna plaćanja, kod npr. online kupovine, slanja novca članovima obitelji ili prijateljima, kod podjele računa u restoranu, isplati plaće, honorara, hitnih osiguranja i drugih plaćanja računa i ostalih potraživanja. 

07. svibanj 2024 19:48