Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, za Lider je izjavio kako su ugostitelji prošli turbulentno razdoblje unazad šest mjeseci otkako su ponovo počeli raditi, ali je naglasio da će doći i do značajnih promjena u ugostiteljstvu. Kao posljedicu svega vidi to da će iz tržišta ispasti oni koji nisu ni bili spremni ulagati u svoj posao, ali još značajnija će posljedica biti gubitak radne snage.
On očekuje da će ugostiteljstvo u Hrvatskoj ostati bez deset tisuća konobara koji će potražiti posao u nekoj drugoj branši, primjerice u graditeljstvu. Taj se nedostatak neće osjetiti sada kada je posla za ugostitelje puno manje nego što bi htjeli, no kad pandemija stane i gospodarstvo oživi, tad će biti problema.
- Sad nemamo koga uslužiti, a na proljeće, bojim se, nećemo imati s kim raditi - kaže Medak.
Zato Medak predlaže da se i sami ugostitelji pripreme na neumitno novo doba u kojem će konobara zamijeniti mobitel ili neki beskontaktni aparat poput onih u McDonald'su gdje će gosti sami naručivati hranu, pa će zbog toga biti potrebno i manje radnika.
- Slično sam vidio kad sam bio u Japanu, oni već 20-ak godina to rade, ali u Japanu je digitalizacija još tada bila sasvim normalna stvar – kaže Medak.
Zbog nedostatka radne snage koja ih čeka, ugostitelji će morati digitalizirati svoje poslovanje, a što je pokazao i period od šest mjeseci nakon lockdowna u kojem se ugostitelji nisu uspjeli u potpunosti oporaviti.