Club del Caffe mali je kafić kojeg mušterije od milja zovu Klub. Nadimak Klub kafić iz zagrebačkog kvarta Stenjevec dobio je prije onog, svima znanog, kontroverznog kluba u Slovenskoj ulici, u kojeg su zalazili predstavnici poslovnog, političkog i inog jet seta. Vlasnik stenjevečkog kluba je Marko Bojić, nenametljiv iako prisan, taman onoliko koliko je potrebno da gostima ne kvari užitak ispijanja kave. A kava kod Marka u kvartu je poznata i upravo njome privlači mušterije jer do njene kvalitete drži i zato jer mu je supruga Karolina rodom iz Kolumbije, zemlje nadaleko poznate po proizvodnji i izvozu kave.
Marko i Karolina upoznali su se radeći na cruiseru, zaljubili se, dobili dijete, nastanili u Zagrebu i počeli se baviti ugostiteljstvom, a taman kada su otvorili još jedan lokal u Petrinjskoj ulici i mislili da im se posao počeo razvijati, stigla je korona i prvi lockdown.
Zbog mjere o zabrani rada kafića, i nagomilanih problema, Marko je u rujnu prošle godine, osnovao novu tvrtku, Espresso i voda j.d.o.o. i umjesto klasičnog caffe bara, na općini su predali zahtjev da ih se preregistrira u buffet, kojem je zbog prodaje hrane omogućeno izdavanje, sada popularne, coffee to go. Dozvolu su čekali svega sedam dana, a sve što su od hrane uveli su suhi kolači i browniesi koje radi tvrtka po narudžbi, samo zato da bi mogli dobiti dozvolu za prodaju coffee to go.
Marko tako prodaje kavu za van svaki dan od 7 do 19 sati i na taj način ostvari 50 posto nekadašnjeg prihoda. Otpustio je troje djelatnika, pa su sada zaposleni samo on i supruga Karolina.
- Uspijevamo zaraditi tek toliko da platimo račune, ali i to je bolje nego ništa. Budući da smo novu tvrtku osnovali u rujnu prošle godine, tek od veljače imat ćemo pomoć od države za isplatu plaća, a osim prodaje kave za van bavimo se i maloprodajom premium odnosno specijalitetne kave, koja se prži u suradnji s Four Wheel Coffee Rosters – ističe Marko Bojić.
- Imam neke ponude iz Skandinavije. Bratić i nekoliko prijatelja u potrazi za boljim životom odselili su se u Norvešku, brat mi je otišao prije dva mjeseca u Dansku. Nažalost, poslovi koji mi se nude na sjeveru Europe nisu povezani s ugostiteljstvom. Iako sam se školovao i radim cijeli život u ovoj branši i imam certifikate za barista, barmena i stručno sam osposobljen za voditelja hrane i pića u hotelima (Food and baverage department - F&B) prihvatit ću bilo koji posao koji će mi omogućiti pristojan život – zaključuje Marko.