Kompanije
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Marijan Pojatina uoči 25. obljetnice Olivala: Ostajemo dosljedni  ‘prirodnom‘ razvoju i stipendiramo mlade 

19. Rujan 2019.
Marijan Pojatina
Olival je za 25. obljetnicu djelovanja osnovao Zakladu ‘Vaše znanje – naša budućnost‘ koja će stipendirati učenike kemijskog, farmaceutskog ili prehrambeno-biotehnološkog usmjerenja.

Povodom obilježavanja jubilarne godišnjice poslovanja hrvatskog proizvođača prirodne kozmetike Olivala o novostima u tvrtki, ali i dosadašnjem djelovanju ekskluzivno smo razgovarali s direktorom Marijanom Pojatinom koji je poslovanje preuzeo od svoje majke Vlaste, osnivačice Olivala koja je prve pripravke i popularne mazalice proizvela u vlastitoj kuhinji.

Što biste u ovih 25 godina postojanja izdvojili kao najveće uspone, a što kao najveće izazove s kojima se suočio Olival?

Tijekom 25 godina definitivno je bilo i uspona i izazova, a najviše planova i želje za napretkom. Naravno, najradije se prisjećamo uspjeha i ciljeva koje smo si zadali pa ostvarili. Bilo ih je zbilja dosta – od 2007. i osnutka odjela prodaje s 3 vrijedna komercijalista koji su i dan danas dio našeg rastućeg tima, 2013. i uvođenja prestižnog NATRUE certifikata za prirodnu i organsku kozmetiku, prvog u regiji do 2017. i useljenja u naš prvi vlastiti, novi proizvodni pogon na zapadu Zagreba. U njemu trenutno na razvoju i proizvodnji oko 150 proizvoda u asortimanu radi 45 zaposlenika.

Naša priča nije mnogo drukčija od drugih poduzetničkih pothvata u Hrvatskoj, trebala je samo ideja, malo sreće i puno rada i hrabrosti. Ideju o osnutku Olivala u podrumu obiteljske kuće “skuhala” je moja majka, magistra farmacije Vlasta Pojatina, a potom se ohrabrila izradom prva dva proizvoda, ulja za masažu na bazi maslinova ulja te intenzivne kreme za njegu stopala. Od tada se mnogo toga promijenilo, no intenzivna krema za njegu stopala je ostala baš onakvom kakvu su je naši kupci zavoljeli. Možda i najvećim uspjehom smatramo i neizmjerno cijenimo upravo tu vjernost naših potrošača, od kojih su mnogi s nama doslovno od samih početaka.

Izazovi su dio ovog posla, no sa zadovoljstvom mogu reći da ih uvijek prevladamo zajedno, timskim snagama. Trenutno nam najveći izazov, kao i mnogim drugim hrvatskim tvrtkama, predstavlja pronalazak kvalitetnog, obrazovanog kadra motiviranog za rad. I taj ćemo izazov nastojati prevladati konkretnim potezom – učeničkim stipendijama.

image
Olival 1
foto

Odlučili ste za 25. rođendan počastiti i učenike strukovnih srednjih škola stipendijama. Kako to?

Tijekom svih ovih 25 godina izvrsno smo surađivali s institucijama i suradnicima. Imali smo vrijednu podršku naših poslovnih partnera, kupaca, na kraju krajeva i cijele zajednice. Sad tu podršku na neki način želimo uzvratiti, i to mladima koji tek kreću putem poslovnog razvoja i karijere. Svjesni smo da ih taj put sve češće vodi izvan Hrvatske. Stipendiranjem učenika završnih razreda kemijskog, farmaceutskog ili prehrambeno-biotehnološkog usmjerenja želimo dati možda malenu, no čvrstu potporu novim generacijama. Želimo ih poduprijeti ih u tome da ostanu u Hrvatskoj, a ujedno podržati napredak strukovnih i nama srodnih zanimanja.

Koji će biti uvjeti za dobivanje stipendije, koliko učenika ćete stipendirati i s kolikim mjesečnim iznosom?

Povodom 25. rođendana Olivala osnovali smo Zakladu “Vaše znanje – naša budućnost” kroz koju će tijekom školske godine 2019./2020. četiri odabrane stipendistice ili stipendista primati financijsku potporu od 1000 kuna mjesečno. Neki od uvjeta bit će uspjeh kroz dosadašnje srednjoškolsko obrazovanje, kvalitetno motivacijsko pismo te pravovremena i valjana prijava sa svom potrebnom dokumentacijom. Cjelokupan Natječaj za dodjelu stipendija Zaklade “Vaše znanje – naša budućnost” bit će objavljen početkom listopada 2019. godine na web stranici www.olival.hr. Jako se veselimo svim prijavama i nadamo velikom odazivu.

Kakvi su budući planovi za tvrtku?

Jedno je sigurno – želja nikad dosta. Ipak, s planovima nastojimo biti razumni, strpljivi i temeljiti. Olival nikada neće biti multinacionalna kompanija jer to jednostavno nije naša priča, želimo ostati dosljedni sebi i našem “prirodnom” razvoju.

U fokusu nam je stabilan rast prodaje, širenje asortimana, obima proizvodnje, izvoza na strana tržišta. S time dolazi, nadamo se, i uspješno zapošljavanje novog kadra, širenje proizvodnih i skladišnih kapaciteta...

Lansiranjem Professional kolekcije seruma za njegu lica nastojali smo tržištu ponuditi svjež koncept inovativne, a opet pristupačne kozmetike s hrvatskim potpisom. U ovom trenutku sa sigurnošću možemo zaključiti kako smo uspjeli u tome da takav tip proizvoda približimo našim kupcima, a u bližoj budućnosti nam ne preostaje ništa drugo nego ponovno zasukati rukave i osmisliti novi niz Professional proizvoda. Prve korake smo već odradili, ideje su na mom stolu i odmah nakon Olivalovog rođendanskog slavlja krećemo u daljnji razvoj!

image
Olival 2
foto

Imate li u planu širenje na nova tržišta?

Širenje na nova tržišta čvrsto je ucrtano u planove daljnjeg razvoja Olivala. Sretni smo što smo tijekom 25 godina i na tom polju uspjeli postići zaista mnogo. Osim na prodajnim mjestima diljem Hrvatske, danas su naši proizvodi dostupni u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Rumunjskoj, Austriji, Njemačkoj. Odnedavno čak i na Tajvanu! Olivalov asortiman moguće je kupiti i putem webshopa na www.olival.hr, čime smo pronalazak i kupovinu naše kozmetike dodatno olakšali i modernizirali.

Koji je najprodavaniji Olivalov proizvod u inozemstvu, a koji u Hrvatskoj?

Kad su u pitanju najprodavaniji proizvodi u Hrvatskoj, ne mogu ne spomenuti Čičak šampon koji godinama “uživa” svoju popularnost i status najpopularnijeg proizvoda. Osim njega tu je nama možda i najdraži proizvod, Zlatno ulje smilja, prvo takvo na našem tržištu i certificirano NATRUE certifikatom za prirodnu i organsku kozmetiku. Blagodati prirodnih, hranjivih ulja, naročito eteričnog ulja smilja uvijek su u modi, pogotovo kad nam stigne sezona jesen/zima i vrijeme za bogatiju njegu kože lica. 

U inozemstvu je najprepoznatljivija certificirana kolekcija Smilje, a naročito se izdvajaju naše tri poznate kreme osmišljene za njegu svakog tipa kože. Interesa za daljnje širenje ima, što bi se reklo, diljem svijeta. Upiti često pristižu pa vjerujem da će u budućnosti Olival biti dio ponude na policama prodajnih mjesta u još više zemalja zapadne Europe, a dat ćemo sve od sebe da to bude još i šire.  

16. svibanj 2024 08:34