Svijet
StoryEditor

Svjetska banka ukida ‘Doing Business‘ izvješće nakon istrage koja je otkrila pogodovanje Kini

17. Rujan 2021.
Kristalina Georgieva

Godišnje izvješće Svjetske banke o lakoći i regulativi poslovanja 'Doing Business' koje je na sveobuhvatan način opisivalo i rangiralo poslovnu investicijsku klimu u gotovo 200 država svijeta ukida se nakon što je istraga otkrila kako je više rukovodstvo Svjetske banke vršilo pritiske na zaposlenike da zamjene podatke koji utječu na rangiranje država. 

Čelnici koji su umiješani u skandal uključuju tadašnju izvršnu direktoricu Svjetske banke Kristalinu Georgievu koja je sada direktorica Međunarodnog monetarnog fonda i predsjednika Svjetske banke Jim Yong Kima.

Istraga je obuhvatila ranije prijavljene nepravilnosti u rangiranju Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Azerbejdžana, a istraživalo se tko je sudjelovao u izmjenama podataka u spomenutim zemljama kao i kako se uopće moglo dogoditi da se prikupljeni podaci naknadno mijenjaju.

Najzanimljivija je priča o Kini i pritiscima koje su njeni dužnosnici vršili na vodstvo Svjetske banke, posebno na predsjednika Kima i izvršnu direktoricu Georgievu a sve kako bi i na taj način pojačali svoju globalnu poziciju.

Izvješće o poslovanju bilo je predmet vanjske istrage o integritetu podataka izvješća a između ostalog se otkrilo i kako su  Georgieva i Kim uz pritiske na vlastite zaposlenike izvršili pritisak i na Kinu da podrži povećanje financiranja banke.

Georgieva se naravno ne slaže s istragom i njenim pronalascima, dok Kim još nije dao svoju izjavu.

Ovo izvješće o poslovanju je možda i najveća publikacija koju izdaje Svjetska banka, a godišnje objavljivanje podataka privlačilo je uvijek medijsku pažnju i nema poslovnih novina koje ta izvješća nisu pratila i objavljivala na svojim stranicama. Zemlje su se borile za poboljšanje svojih pozicija na ljestvici uvođenjem promjena u svoje politike i pokušajima da poprave poslovnu klimu. Doing Business je mjerio deset područja. To su pokretanje poslovanja, dobivanje građevinskih dozvola, spajanje na električnu mrežu, registraciju vlasništva nad nekretninama, pristup kreditima, zaštitu manjinskih dioničara, plaćanje poreza, regulaciju međunarodne trgovine, provedbu ugovora i  rješavanje nesolventnosti. Svi ovi čimbenici su uzimani u obzir kada su se države rangirale na ovoj nekad prestižnoj ljestvici.

Kako se dogodilo

Godine 2017. i 2018. kineski su dužnosnici bili nestrpljivi kako bi vidjeli poboljšanje Kine na ljestvici pa su Georgieva i Kim sa svojim zaposlenicima raspravljali kako podići ranking Kine na ljestvici. Inače, preliminarni rezultati su pokazivali pad Kine sa 78. na 85. mjesto pa su razmatrane razne mogućnosti kako da se to ne dogodi. Razgovaralo se o pripajanju Hong Konga i Tajvana koji su bili bolje rangirani. Nakon što je zaključeno da to nije moguće, Georgieva je inzistirala da se pronađe neko rješenje kako bi se položaj Kine na ljestvici poboljšao. Na kraju su napravljene modifikacije koje su zadržale Kinu na 78. mjestu.

U izvješću o istrazi navodi se da su zaposlenici Svjetske banke znali da su promjene nepravedne, ali 'većina poslovnih djelatnika je izrazila strah od odmazde'. U istom izvješću se navodi kako je proces prikupljanja podataka za izvješće za 2018. završio, ali su ekonomisti Svjetske banke ponovno otvorili tablice s podacima i promijenili podatke u Kinu.  Također, niz manjih promjena koje su detaljno navedene u izvješću su utjecale i na  rangiranje Azerbajdžana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Kad su Georgievu obavijestili o promjenama zahvalila se jednom od viših poslovnih čelnika što je učinio 'malo za multilateralizam', navodi se u izvješću istrage.

Zabrinutost oko Svjetske banke i liste Doing Business postala je javna još 2018. godine kada je Paul Romer, glavni ekonomist Svjetske banke, u intervjuu za The Wall Street Journal rekao da je zabrinut da je izvješće podložno kampanjama za promjenu njegovih podataka u političke svrhe. Romer je tada rekao kako mu nedostaje povjerenje u niz metodoloških promjena koje su napravljene u izvješću kako bi poboljšale rang Čilea.

Svjetska banka je tada porekla da je izvješće namješteno, a Romero je nedugo nakon toga dao ostavku. Tada je rekao kako vjeruje da je uloga Svjetske banke kao poštenog posrednika u ekonomskim izvješćima u temeljnom sukobu s njenom diplomatskom misijom.

Na kraju, istraga je na kraju iznijela i preporuke na koji način poboljšati sustav i pokazatelje u Doing Business izvješću, međutim Svjetska banka je odlučila ukinuti ovo rangiranje iako  je realno sramota već bačena na Svjetsku banku koja ga je i izrađivala.

24. travanj 2024 06:35