Preporučeno
StoryEditor

Inspekcijske službe u panici, nitko ne želi službeno govoriti o salmoneli

17. Studeni 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Nakon što je u četvrtak javnost potresla informacija kako je i u mljevenom mesu (ćevapčići s teletinom) koje prodaje Konzum utvrđena prisutnost salmonele te kako je isti dan poslijepodne Kaufland iz prodaje povukao svježi pileći zabatak u rinfuzi poljskog podrijetla, a nakon što je i Lidl povukao piletinu i pačetinu iz prodaje zbog istog razloga, kontaminacije salmonelom, među inspektorima nadležnima za sigurnost hrane nastao je histerični strah, jer netko će, ipak, morati snositi odgovornost, kaže za Lider dobro obavješteni izvor.

- To je katastrofa, tim je riječima situaciju da je i u mljevenom mesu pronađena salamonela komentirao dugogodišnji stručnjak za analizu mesa.

- Da smo to dozali na vrijeme, dok je kontaminirana perad bilo u trgovinama, mogli bismo reagirati i spriječiti širenje salmonele. Ovako, nitko sa sigurnošću ne može reći koliko je salmonelom kontaminiranih pilića završilo u zamrzivačima kupaca, rekao je inspektor.

U neku ruku, dobro je da je salamonela pronađena dok je kontaminirano mljeveno meso bilo još u trgovini, a o čemu je trgovac pravovremeno obavijestio javnost, jer je na taj način spriječena sekundarna kontaminacija, što je, pojašnjava naš stručnjak, najvjerovatniji način daljnjeg prijenosa salmonele.

- Salmonela je vrlo osjetljiva. Ona ne trpi suhe površine, može podnijeti zamrzavanje, ali je osjetljiva na visoke temperature. Dovoljno je salmonelu uroniti u zdjelu s toplom vodom tek toliko da u nju slobodno možete uroniti ruku, a da se ne opečete, pojašnjava.

Pa kako se onda ljudi, iako su  meso dobro ispekli, ipak zaraze salmonelom?

- Ljudi koji su kupili jeftine piliće, vrlo vjerovatno su ih zamrznuli. Prilikom odmrzavanja, sukrvica ili tekućina s pilića je kapala po, primjerice, dasci za rezanje mesa ili možda po spužvi za pranje posuđa, možda je kapnulo po salati. To je seknudarni prijenos i na taj način se ljudi otruju, jer takve su navike potrošača, pojašnjava stručnjak.

Upozorava kako je miješanje različite vrste mesa, bilo da se ono dodiruje u vašoj vrećici kada nosite namirnice kući, bilo u pakiranjima, iznimno opasno i da su pravila EU-a u načinima pakiranja različite vrste mesa vrlo stroga. Mnogo je činjenica koje inspektori za hranu moraju utvrditi, prije no što javno progovore, no ključnim, u ovom trenutku, naš izvor smatra ovo:

- Moram se složiti kako je previše koincidencija. Prvo jaja, potom pilići, a sada i mljeveno meso. To u pitanje dovodi cjelokupnu organizaciju inspekcijske službe, pa vas ne mora čuditi što u ovom trenutku nitko od inspektora o tome ne želi govoriti. Ovdje je zavladao histeričan strah, ističe inspektor.

Također, pravovremeno otkrivanje kontaminiranog mesa od najveće je važnosti kao i alarmiranje kupaca o vrsti kontaminirane robe.

- Uskraćivanjem informacije o kontaminiranoj robi, uzročnika se iz trgovina preselilo u domove potrošača, dodao je inspektor koji smatra da je Hrvatska sigurna zemlja, što se zdravstvene ispravnosti hrane tiče, ali ako se ovako nastavi, to više neće biti tako.

22. studeni 2024 17:19