Preporučeno
StoryEditor

Nakon odrađenih 57 posto radova Hrvatske ceste raskidaju ugovor s Viaduktom za most Čiovo

31. Ožujak 2017.

Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta, na konferenciji za novinare u petak objavio je odluku o pokretanju procedure raskida ugovora s tvrtkom Viadukt za daljnje aktivnosti na projektu izgradnje mosta Čiovo.

Sa žaljenjem je objasnio da nakon razmatranja nisu uspjeli pronaći bolju soluciju jer je projekt došao u fazu da više ne mogu upravljati procesima kontrole projekta.

-Do sada je realizirano 57 posto radova, preostalo je otprilike 54 milijuna kuna do kraja, od toga su 40 milijuna kuna radovi podizvoditelja koje bi, da smo ostali u ovom sastavu do kraja, morala financirati tvrtka Viadukt koja trenutno nije u stanju dovršiti projekt.

Istaknuo je kako ovom odlukom nastavljaju kontrolirati proces.

>>>Viadukt je upravo blokiran

Krešimir Mikolić, direktor Viadukta, istaknuo je da sa svojim suradnicima poduzima maksimalne napore kako bi tvrtka izašla iz trenutne blokade.

-Analiziramo poslovanje tvrtke i poduzet ćemo sve korake da tvrtka u što skorije vrijeme ponovno stane na noge i izađe iz situacije u kojoj se privremeno nalazi. Tražimo i model da našim radnicima što prije isplatimo plaće, što vjerujem da ćemo uspjeti, te vratimo njihovo povjerenje kako bi što prije ponovno pokrenuli proizvodnju, rekao je Mikolić.

Resorni ministar Oleg Butković, složio se da odluka nije bila laka, no objasnio je da s obzirom na to kako je u pitanju strateški projekt Republike Hrvatske su morali pronaći razumno rješenje nakon što su postali svjesni da projekt neće biti gotov do 15. lipnja.

-Podržavam ovakvu odluku, mislim da je ona logična i razumna i da ćemo svi zajedno uspjeti stati na pravi put i završiti most. Prema informacijama koje imam, uprava Hrvatskih cesta je razradila sve varijante i ja im dajem podršku. Vjerujem da će se Viadukt u skorije vrijeme konsolidirati, što je bitno i zbog drugih projekata na kojima rade, rekao je Butković.

Butković je naglasio da je dovršenje projekta u interesu Hrvatskih cesta i Vlade jer je projekt sufinanciran od strane Europske unije s 85 posto, te da je na Hrvatskim cestama da odredi novi termin dovršetka radova, a njegova preporuka je da on bude najkasnije do početka 2018. godine.

>>>Viadukt najavio da most Čiovo neće biti gotov u lipnju, HC razmišlja o raskidu suradnje

Škorić je naglasio da će Hrvatske ceste nakon raskida Ugovora napraviti troškovnik preostalih radova, a zakon o javnoj nabavi im omogućava pokretanje pregovaračkog postupka s obzirom na to da su se dogodile okolnosti na koje nisu mogli utjecati.

Kroz pregovarački postupak pozvat će sve relevantne tvrtke koje su sposobne projekt dovršiti u najkraćem mogućem roku, a odredbe ugovora ostat će iste. Bitan faktor u odabiru izvođača će biti rok dovršetka radova. Škorić je rekao i da će u sljedećih 45 do 60 dana probati provesti pregovarački postupak kako bi pronašli novog izvođača radova i nastavili s realizacijom projekta.

-Mi kroz postupak o javnoj nabavi imamo bankovne garancije za dovršenje posla i postupit ćemo sukladno zakonu, što znači da ćemo naplatiti garancije, naglasio je Škorić. Dodao je da će prilikom naplaćivanja garancija, koje iznose 10 posto od ugovora odnosno otprilike 13 milijuna kuna, imati razumijevanja za 1800 zaposlenika Viadukta kojima nisu isplaćene plaće.

 

20. rujan 2024 01:27