Bojanka
StoryEditor

Hitrorez, koji zapravo nikad nije ukinut, ponovno se vraća?!

12. Svibanj 2010.
Piše:
bojana

Velikim škarama Ivo Sanader prerezao je 2006. crveni natpis ‘Trošak gospodarstvu’ otvarajući tako službeno projekt Hitrorez koji je trebao ukinuti od 20 do 40 posto suvišnih i besmislenih propisa, pojednostaviti oko 40 posto propisa, značajno smanjiti korupciju te vrlo važno- stvoriti sustavno rješenje za efikasno donošenje novih propisa.

Posebna jedinica od 250 stručnjaka završila je s prvom fazom u lipnju 2007. donijevši 799 preporuka o ukidanju nepotrebnih propisa, a posao je dalje prebačen na Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa. Od tom se Ured baš i nije puno čulo, sve dok ga Jadranka Kosor, nakon odlaska Sanadera, u kolovozu 2008. nije ukinula. Iz mrtvih ga je odlučila vratiti ove godine najavivši to u Programu gospodarskog oporavka.

I sve je to super, i sve je za pet, ali ispostavilo se da taj Ured zapravo tehnički i nije bio ukinut. Tako njegovo ponovno oživljavanje u ‘mjerama za spas’ zvuči zbilja deplasirano. Otprilike kao i stavljanje pune primjene OIB-a u krizne poteze- porezni broj nije nikakvo čudo svjetsko i trebao bi se samo naprosto početi primjenjivati.

Kako su nam pojasnili u Vladinom Uredu za odnose s javnošću ukinut je Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa, a njegovi su poslovi prebačeni u Ured za zakonodavstvo. Da bi stvari krajnje podjednostavili, u tom su Uredu za zakonodavstvo osnovali Odjel za razvoj sustava i koordinaciju učinka propisa. Zatim su u Odjelu ustrojena radna mjesta savjetnika na koja su raspoređeni državni službenici iz pojedinih ministarstava. Iz čega proizlazi (kada se eliminiraju silni uredi, odjeli, koordinacije i slično) da Hitrorez nikad nije ukinut, ali da se vjerojatno s tolikim elanom radilo na pojednostavljivanju propisa da to naprosto nismo primjetili.

Još jedan dokaz da je projekt cijelo vrijeme u funkciji (iako bez objave nekih konkretnih poteza i rezultata, imena ljudi koji ga vode i koji su za njega odgovorni) jest činjenica da je u trenutku navodnog ukidanja (a u vrijeme rebalansa i štednje) za Ured izdvojeno 2,5 milijuna kuna, još 10 je trebalo stići iz fondova EU, a sredstva su osigurana i iz državnog proračuna za 2010. godinu. Toliko o pompoznim projektima, spasu, mjerama i uredima.

04. svibanj 2024 12:39