Što i kako
StoryEditor

Inflacija i rast cijena umanjili neoporezivi primitak namijenjen podmirivanju troškova prehrane

24. Siječanj 2023.

Od 1. siječnja 2023. stupile su promjene u obračunu i načinu isplate naknade za troškove prehrane. Poslodavci, uz druge neoporezive naknade poput naknada za radne rezultate, troškove prijevoza, božićnica, regres i druge., sada mogu isplatiti dodatak na plaći za troškove prehrane. to znači da poslodavci paušalnu naknadu do godišnjeg iznosa od 796,34 eur/ šest tisuća kuna isplaćuju kao mjesečni dodatak na plaću. Taj iznos poslodavci isplaćuju svakom djelatniku, a isti nije potrebno pravdati vjerodostojnom dokumentacijom tj. dokazivati namjenski utrošena sredstva.

Ako poslodavac ima uvjete i organizaciju rada takvu da zaposlenicima omogućava prehranu za vrijeme radnog vremena u vidu obroka, paušalni iznos naknade za troškove prehrane može iznositi i do 1.592,67 eur/12 tisuća kuna godišnje po zaposleniku. U tom se slučaju, iznos pravda vjerodostojnom dokumentacijom (račun koji glasi na poslodavca), a troškovi prehrane moraju biti plaćeni isključivo bezgotovinskim tj. transakcijskim načinom plaćanja dobavljaču. Ovdje se otvara mogućnost poslodavcima, koji u svojim službenim prostorijama imaju uređene kuhinje i uvjete za pripremu hrane, da sami nabave namirnice za pripremanje obroka za svoje zaposlenike.

Marija Zuber kaže da je izmijenjenom dinamikom isplate neoporezivih primitaka za prehranu radnika koji su se do 2022. godine mogli isplaćivati u godišnjoj svoti, a od 2023. u mjesečnoj svoti, premošten problem nemogućnosti ostvarivanja prehrane u novcu i prehrane u naravi u istoj poreznoj godini.

- Naime, do 2022. godine nije bilo dozvoljeno da radnik u istoj poreznoj godini ostvari dio prehrane u novcu, a dio u naravi, što je bio problem ako je radnik u toku godine promijenio poslodavce koji na različit način omogućavaju prehranu ili je sam poslodavac mijenjao način omogućavanja primitka za prehranu radnika. Poslodavci su imali problem i u slučaju premještanja radnika iz jedne u drugu organizacijsku jedinicu, ako je na tim lokacijama prehrana različito organizirana (na jednoj lokaciji postoji, a na drugoj ne postoji radnički restoran). Sada, kad je neoporezivi iznos određen na mjesečnoj razini, radnik može u nekim mjesecima ostvarivati prehranu u novcu, a u nekima prehranu u naravi, kod jednog ili kod različitih poslodavaca – objašnjava Zuber.

Riješi se jedan problem, a otvori drugi

S druge strane, od 2023. godine je neoporezivi primitak vezan uz trajanje radnog odnosa, što ranije nije bilo. Prema propisima u 2022. godini, poslodavac je mogao punu godišnju neoporezivu svotu ispatiti i radniku koji je kod njega bio zaposlen samo mjesec dana, jednako kao i za radnika koji je radio cijelu godinu.

- To više nije moguće jer je neoporezivi primitak određen za svaki mjesec i na to poslodavci negoduju. I sada se mjesečni iznosi mogu kumulativno isplatiti za sve propuštene mjesece istog poreznog razdoblja, naravno za radnika koji je kod toga poslodavca u tim mjesecima bio zaposlen, ali se više ne mogu isplatiti za razdoblje unaprijed. Teško je reći koji je model bio pravedniji, raniji ili sadašnji – kaže Zuber.

Riješi se jedan problem, a otvori se drugi, dodaje Zuber.

- Zapravo, pravi je problem to što su inflacija i rast cijena hrane realno umanjili neoporezivi primitak namijenjen podmirivanju troškova prehrane. Na primjer, poslodavci koji zapošljavaju sezonske radnike i osiguravaju im prehranu, teško će s 132,73 eura mjesečno osigurati prehranu za sve radne dane u mjesecu. Tu vidim ključni problem – zaključuje.

Ako je djelatnost poslodavca ugostiteljstvo i pripremanje hrane i ako poslodavac svojim zaposlenicima osigurava prehranu za vrijeme radnog vremena, nastale troškove će obračunati i prikazati internim obračunima. Poslodavci su u obvezi voditi evidenciju namirnica uzetih sa zaliha i utrošenih namjenski za pripremu obroka zaposlenika.

Budući da je naknada za troškove prehrane porezno priznati trošak/izdatak za poslodavca te za zaposlenika neoporezivi dodatak na plaću, poslodavac je u obvezi putem mjesečnih izvještaja o nastalim troškovima izvještavati nadležne institucije. Zaključno, članovi uprave društva, direktori, vlasnici ukoliko su i zaposlenici, imaju jednaka prava u vidu isplate neoporezive naknade i jednake uvjete za obračun troškova prehrane kao i ostali zaposlenici.

18. travanj 2024 05:57