Tehno
StoryEditor

Apple predstavio svoj ‘Intelligence‘: U novu generaciju iPhonea uvodi ChatGPT, Musk pobjesnio

11. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Apple je ovog tjedna, na svojoj Svjetskoj konferenciji razvojnih programera (WWDC), predstavio nove značajke za iPhone, iPad i Mac računala temeljene na umjetnoj inteligenciji nazvane ‘Apple Intelligence‘.

– Oduševljeni smo što možemo predstaviti novo poglavlje u Appleovim inovacijama. Apple Intelligence će transformirati ono što korisnici mogu učiniti s našim proizvodima i što naši proizvodi mogu učiniti za korisnike – rekao je direktor Applea Tim Cook prilikom predstavljanja dodajući da se umjetnoj inteligenciji može pristupiti na ‘potpuno privatan i siguran način‘.

Kako bi konkurirao drugim tehnološkim divovima u segmentu umjetne inteligencije Apple se oslonio i na OpenAI-jev ChatGPT kako bi svoju virtualnu asistenticu Siri učinio pametnijom i korisnijom te će upotreba ChatGPT-a biti besplatna za sve korisnike iPhonea i drugih Appleovim proizvoda nakon što tvrtka ugradi nove funkcije u sljedeću generaciju operativnih sustava.

Prema Appleu, pretplatnici na ChatGPT trebali bi moći jednostavno sinkronizirati svoje postojeće račune pri korištenju iPhonea te bi trebali dobiti naprednije značajke od besplatnih korisnika. Generalni direktor OpenAI-ja Sam Altman izjavio je da zajedno s Appleom olakšavaju ljudima da iskoriste ono što umjetna inteligencija može ponuditi.

Osim što je Siri omogućio pristup ChatGPT-ovom znaju, Apple je svojoj virtualnoj pomoćnici koja je unutar njegove usluge dostupna već 13 godina dao i opsežnu preobrazbu kako bi Siri postala svestranija i pametnija iako trenutno preusmjerava oko 1,5 milijardu upita dnevno.

Naravno, nove značajke će raditi samo na novijim modelima Appleovih proizvoda s naprednim procesorima, a tvrtka je najavila i da će u svoju aplikaciju iMessage uvesti RCS (Rich Communications Service) tehnologiju. Također, trebao bi poboljšati sigurnost slanja poruka između iPhonea i Android uređaja. Korisnici iPhone napokon će moći i zakazivati poruke u određeno vrijeme za automatsko slanje, iako je to opcija koju Android uređaji odavno mogu.

Suradnja razbijesnila Muska

Sve u svemu, čini se da Apple napokon ulazi u utrku s umjetnom inteligencijom pa dok jedni tvrde da su se neke od najavljenih značajki trebale uvesti u ranijim generacijama Appleovih uređaja, a drugi jedva čekaju probati nove značajke, Elon Musk prijeti da će zabraniti iPhone u svim svojim tvrtkama ako OpenAI i Apple ostvare suradnju. U nizu postova na X-u, izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i xAI-ja napisao je da će ‘ako Apple integrira OpenAI‘ u svojim operativnim sustavima zabraniti ove uređaje te će posjetitelji prilikom posjeta tvrtki morati ostaviti uređaje na ulazu.  

Njegove objave naslućuju da je ova nova suradnja rizik za privatnost korisnika. Apple je naime za iOS 18 najavio da će korisnici moći postavljati pitanja Siri, a ako virtualna asistentica misli da ChatGPT može pomoći, tražit će dopuštenje za dijeljenje pitanja i izravno predstavljanje odgovora. Ovo će omogućiti korisnicima da dobiju odgovor od ChatGPT-a bez potrebe za otvaranjem ChatGPT iOS aplikacije. Musk međutim želi da mogućnosti OpenAI-ovog chatbota ostaju vezane uz njegovu aplikaciju te se protivi integraciji u Siri.

– Očigledno je apsurdno da Apple nije dovoljno pametan da napravi vlastitu umjetnu inteligenciju, ali je ipak nekako sposoban osigurati da OpenAI zaštiti vašu sigurnost i privatnost! Apple nema pojma što se zapravo događa nakon što vaše podatke preda OpenAI-ju – napisao je Musk nazivajući uslugu OpenAI-a ‘špijunskim softverom‘.

No, Apple u svom priopćenju odbacuje svaku mogućnost zlouporabe navodeći da se zahtjevi i informacije korisnika ne bilježe.

– Naravno, vi kontrolirate kada se koristi ChatGPT i sustav će vas pitati prije nego što bilo koji od vaših podataka podijeli. Integracija ChatGPT-a dolazi na iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia kasnije ove godine - rekao je Appleov viši potpredsjednik softverskog inženjerstva Craig Federighi.

OpenAI je ponovio nešto slično u svom priopćenju, napominjući da ‘OpenAI ne pohranjuje zahtjeve, a IP adrese korisnika su skrivene‘.

– Korisnici također mogu odlučiti povezati svoj ChatGPT račun, što znači da će se njihove postavke podataka primjenjivati ​​prema pravilima ChatGPT-a – naveli su iz OpenAI-a.

16. lipanj 2024 14:34