Tehno
StoryEditor

Bez masovnih otpuštanja: Apple pretrpio prvi tromjesečni pad prodaje nakon 2019.

03. Veljača 2023.
Tim Cook, izvršni direktor Applea 

Apple je nedavno objavio svoj prvi tromjesečni pad prihoda u gotovo četiri godine. Nakon strogih Covid-19 ograničenja koja su ograničila prodaju najnovijeg iPhonea tijekom blagdanske sezone, Appleova prodaja od 117 milijardi dolara za razdoblje od listopada do prosinca predstavlja pad od pet posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, stoji u njihovom priopćenju.  

Riječ je o prvom smanjenju tromjesečnih prihoda kompanije na godišnjoj razini od razdoblja siječanj-ožujak 2019. kada je prodaja također pala za pet posto zbog usporavanja potražnje za iPhoneima i trgovinskog rata s Kinom koji je vodio tadašnji američki predsjednik Donald Trump. 

Appleov profit opao je i tijekom prošlog tromjesečja, ali tvrtka ostaje pravo čudo u odnosu na ostatak tehnološkog sektora. Zarada je tada iznosila 30 milijardi dolara ili 1,88 dolara po dionici, dakle 13 posto manje u odnosu na isto vrijeme prethodne godine. Navedeni su rezultati također promašili cilj od 1,94 dolara po dionici koji su postavili analitičari koje je anketirao FactSet Research. 

Ulagači su brzo reagirali na pad prodaje - pa je vrijednost Appleovih dionica snižena za gotovo pet posto u produženom trgovanju u četvrtak. Ipak, primjedbbe iznesene tijekom konferencijskog poziva s analitičarima pobudile su nadu da je Appleov razočaravajući učinak iznimka, a ne buduće pravilo pa je pad dionica smanjen na manje od jedan posto. 

Zaista rijetko posrnuće tehnološkog diva dogodilo se u pozadini obnovljenog optimizma ulagača u tehnologiju za 2023., što je rezultiralo povećanjem od čak 17 posto u sektoru Nasdaq kompozitnog indeksa koji je najbolji u ovoj godini. Međutim, čini se da će Wall Street vjerojatno ponovno procijeniti Apple na temelju najnovijih rezultata i opće zabrinutosti oko potencijalne recesije uslijed rastućih kamatnih stopa s ciljem smanjenja inflacije. 

Unatoč tromjesečnom padu, Apple i dalje ne signalizira mogućnost pridruživanja ostalim tehnološkim divovima koji su krenuli s masovnim otpuštanjima. Podsjećamo, Alphabet, Microsoft, Amazon i Meta Platforms objavili su planove za otpuštanje više od 50.000 zaposlenika dok se prilagođavaju usporavanju prihoda. 

24. travanj 2024 23:02