Tehno
StoryEditor

ChatGPT-ova popularnost uzrokovala pomamu za kineskim AI dionicama

01. Veljača 2023.

Globalna zaluđenost ChatGPT-jem, najpopularnijim chatbotom umjetne inteligencije (AI) na svijetu, dosegla je i kinesko tržište dionica te uzrokovala zapanjujuće uspone dionice povezanih s umjetnom inteligencijom nakon mjeseci loših rezultata. 

Beijing Deep Glint Technology Co. skočio je u srijedu čak 16 posto, podigavši ​​svoje dobitke u 2023. na više od 60 posto. Hanwang Technology Co. skočio je više od 40 posto tijekom tog razdoblja, daleko nadmašivši napredak od sedam posto u referentnom indeksu CSI 300, objavio je Bloomberg.

Jasno je da nagli porast dionica odražava povećani interes za sve vezano uz umjetnu inteligenciju nakon što je OpenAI-jev chatbot osvojio internet sredinom studenog prošle godine. Kineski pretraživački div Baidu Inc. planira pokrenuti sličan chatbot, što je pomoglo privući poglede investitora u tom smjeru, prenosi Hautai Securities. 

Kineske tvrtke za umjetnu inteligenciju propustile su ponovno otvaranje koje je počelo krajem listopada. Razlog tome je njihova opravdana zabrinutost zbog slabih bilanci i sporog napretka u postizanju zadanih (i visokih) ciljeva.

CloudWalk Technology Co., čije su dionice ove godine porasle za 50 posto, procjenjuje da će se njegov neto gubitak u 2022. povećati za čak 48 posto u odnosu na prethodnu godinu na 934 milijuna juana ili 138 milijuna američkih dolara.

- U Kini, jednoj od zemalja koje su najaktivnije u promicanju umjetne inteligencije, u tijeku je napeta potraga za konceptom ChatGPT, s mnogim velikim tvrtkama koje se pripremaju lansirati slične proizvode.

Zaluđenost bi mogla splasnuti nakon kratkotrajnog uspjeha, osim ako ju ne podupre materijalni napredak tvrtki - zaključio je Shen Meng, direktor tvrtke Chanson&Co u Pekingu 

18. travanj 2024 22:24