Tehno
StoryEditor

Elon Musk tuži OpenAI zbog ugovora s Microsoftom

01. Ožujak 2024.
Elon Musk

Američki milijarder Elon Musk podnio je tužbu protiv OpenAI-ja i njegovog izvršnog direktora Sama Altmana tvrdeći da je multimilijarderski savez proizvođača ChatGPT-a i Microsofta ugrozio izvornu misiju ovog startupa koja je bila izgradnja sustava umjetne inteligencije za dobrobit čovječanstva.

– OpenAI transformiran je u zatvorenu podružnicu najveće tehnološke tvrtke na svijetu: Microsofta – napisali su Muskovi odvjetnici u podnesku koji je ovog tjedna izdan sudu u San Franciscu.

– Pod svojom novom upravom, ne samo da razvija, već i usavršava generativnu umjetnu inteligenciju kako bi povećao profit za Microsoft, a ne za dobrobit čovječanstva – dodaju. Musk traži suđenje pred porotom te da tvrtka, Altman i suosnivač Greg Brockman, vrate zaradu koju su ostvarili poslovanjem.

I Uprava OpenAI-a i Musk odbili su komentirati ovu tužbu, no zanimljivo je da je milijarder bio jedan od suosnivača OpenAI-ja 2015. godine kada je započeo kao neprofitna organizacija posvećena sigurnoj izgradnji ‘opće umjetne inteligencije‘ koji je sposoban za istu razinu inteligencije kao ljudi, ili još i višu. 

Međutim, Musk je napustio Upravu tvrtke tri godine kasnije nakon čega je startup osnovao profitnu podružnicu kroz koju je Microsoft uložio oko 13 milijardi dolara. Micosoftov čelnik Brad Smith ovoga je tjedna komentirao da su tvrtke ‘vrlo važni partneri‘, ali da ‘Microsoft ne kontrolira OpenAI‘.

Je li to točno ili ne odredit će nadzornici tržišnog natjecanja iz SAD-a, Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

25. travanj 2024 23:13