Tehno
StoryEditor

Europa priprema zajedničku politiku kibernetičke obrane

28. Studeni 2022.

Nedavno su iz Europske Unije predstavili novu zajedničku politiku kibernetičke obrane EU-a, za koju kažu da stiže kao odgovor na rastuće geopolitičke napetosti. Politika kibernetičke obrane strateški je dokument namijenjen jačanju kapaciteta europske kibernetičke sigurnosti, jačanju vojne i civilne suradnje, zatvaranju potencijalnih sigurnosnih rupa, smanjenju strateških ovisnosti i razvoju kibernetičkih vještina.

- Nema europske obrane bez kibernetičke obrane - rekla je šefica EU-a za digitalnu tehnologiju Margrethe Vestager na konferenciji za novinare, dodajući da politika kibernetičke obrane SAD-a pojačava i EU sposobnost da zaštitimo svoju vojnu i civilnu imovinu od kibernetičkih napada.

U novom dokumentu o zajedničkoj kibernetičkoj sigurnosti iz EU navode kako su potrebna veća ulaganja ‘za povećanje kibernetičke obrane na razini EU-a i nacionalnim razinama‘ te da trenutno postoji nekoliko europskih programa koji tome mogu pridonijeti, od stalne strukturirane suradnje i Europskog obrambenog fonda do Horizon Europe i Digital Europe. Međutim, to je financiranje već prekinuto zbog opterećenja proračuna EU-a, na koje je utjecala neobuzdana inflacija i hitni paket REPowerEU.

Kroz novu politiku kibernetičke obrane, EU je predstavila i mapu temeljenu na strateškoj procjeni ‘najkritičnijih ranjivosti‘ na koje bi trebalo obratiti pozornost, i za koje će se dobivati dugoročna novčana podrška po mogućnosti uz potporu nadolazećeg Europskog fonda za suverenitet.

S državama članicama također će se raspravljati o dobrovoljnim obvezama o tome kako povećati nacionalne sposobnosti kibernetičke obrane. Uspostavit će se i programi obuke za kibernetičku obranu, posebno u obliku Akademije kibernetičkih vještina EU-a.

Četiri temeljna stupa

Politika obrane EU od kibernetičkih prijetnji temeljit će se na četiri stupa. To su zajedničko djelovanje, osiguravanje obrambenog ekosustava EU-a, ulaganje u sposobnosti obrane i partnerstvo za rješavanje zajedničkih izazova.

Zajedničkim djelovanjem za snažniju kibernetičku obranu, EU želi ojačati svoje koordinacijske mehanizme među nacionalnim akterima i akterima EU-a u području kibernetičke obrane kako bi se povećala razmjena informacija i suradnja vojnih i civilnih zajednica.  Također, s ovim ‘stupovima‘ želi se znatno povećati ulaganje u moderne kapacitete za obranu od kibernetičkih napada te se nastoje uspostaviti partnerstva na tlu Unije u području kibernetičke obrane.

Kako bi se svi ovi napori i ostvarili bit će osnovan centar za koordinaciju (EU Cyber Defence Coordination Centre, EUCDCC) te niz skupina koje će imati zadatak razmjenjivati informacije, pratiti prijetnje te brinuti o kibernetičkoj obrani EU, njezinih građana i infrastrukture. Također, plan je pokrenuti i platformu  za podršku državama članicama, kako bi razvile svoje sustave obrane, što će također biti financirano iz  europskih fondova i drugih financijskih mehanizama.

24. travanj 2024 00:42