Tehno
StoryEditor

Francuski AI startup u četiri tjedna prikupio čak 105 milijuna eura od investitora

15. Lipanj 2023.
foto Shutterstock

Netko ju ne prihvaća, netko od nje strahuje, nekome ona pomaže u poslovanju, ali jedno je sigurno - svi ovih dana govore o umjetnoj inteligenciji koja iz dana u dan postaje sve ćešća tema školaraca, studenata, ali i poduzetnika. Kao i obično, bilo je samo pitanje vremena kada će razni investitori nanjušiti plodno tlo za sadnju novih milijuna u nove i egzotične AI projekte.

Mistral AI, francuski startup sa sjedištem u Parizu u samo četiri tjedna prikupio je čak 105 milijuna eura u početnoj fazi financiranja kao novi konkurent OpenAI-ju, s obzirom da će se natjecati u izgradnji, obuci i primjeni velikih jezičnih modela i generativnog AI-ja. Riječ je, naime, o najvećem prikupljanju kapitala u seed rundi financiranja u povijesti Europe

Suosnivači tvrtke bivši su djelatnici Googleovog DeepMinda i Mete, a usredotočit će se na rješenja otvorenog koda i ciljati na poduzeća ne bi li stvorili ono za što izvršni direktor Arthur Mensch vjeruje da je trenutačno najveći izazov: ‘Napraviti umjetnu inteligenciju korisnom‘. Prve AI jezične modele Mistral AI planira izdati 2024. godine. 

Lightspeed Venture Partners vodi ovu rundu financiranja, zajedno s Redpointom, Index Venturesom, Xavierom Nielom, JCDecaux Holdingom, Rodolpheom Saadéom i Motier Venturesom u Francuskoj, La Famigliom i Headlineom u Njemačkoj, Exor Venturesom u Italiji, Sofinom u Belgiji te First Minute Capitalom i LocalGlobeom u Velikoj Britaniji, objavio je TechCrunch.

Kapitala ima, proizvoda nema 

Zanimljivo je da su među dioničarima francuska investicijska banka Bpifrance i bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt. Izvori bliski tvrtki potvrđuju da 105 milijuna eura financiranja procjenjuje Mistral AI na vrijednost od 240 milijuna eura. Mensch je radio u DeepMindu u Parizu, a Timothée Lacroix i Guillaume Lample bili su u Metinoj pariškoj AI ispostavi. Mensch je rekao da su još prošle godine počeli razgovarati o smjeru u kojem bi mogli vidjeti razvoj umjetne inteligencije. 

Još je rano za spekulaciju o tome što će novonastali startup točno raditi, s obzirom da je star samo nekoliko tjedana, ali prema onome što je Mensch rekao, plan je izgraditi jezične modele koristeći samo javno dostupne podatke kako bi se izbjegli pravni problemi s kojima su se drugi suočili tijekom obuke chatbotova.

I dok neki vjeruju da je otvoreni kod stvorio nezgodan krajolik (i minsko polje) kada su u pitanju područja poput sigurnosti aplikacija, ‘mi vjerujemo da korist od upotrebe otvorenog koda može nadvladati potencijal zlouporabe‘, dodao je.

Također je prerano za razmišljanje o tome koliko će njihovi budući proizvodi odjeknuti na tržištu. Ipak, ono što je zanimljivo jest jedinstvena usredotočenost startupa na klijente poduzeća, a ne na potrošače, kao i ideja da postoji praznina na tržištu za pomoć tim kupcima da shvate što trebaju učiniti i kako to mogu učiniti.

- Trenutno imamo dokaz da je umjetna inteligencija korisna u nekim slučajevima, ali još uvijek ima previše radnika u različitim područjima od kojih se traži da budu kreativni (s umjetnom inteligencijom), a mi to moramo shvatiti umjesto njih. Želimo im dati alate koje je lako koristiti za stvaranje vlastitih proizvoda - rekao je Mensch. 

Hoće li francusko AI novorođenče preživjeti bez konkretnog proizvoda (koji će možda izaći tek sljedeće godine) i s ogromnom količinom novca ili će ga u međuvremenu kupiti veći igrači, to nam je tek za otkriti. 

05. svibanj 2024 10:12