Tehno
StoryEditor

GameStop ponovo ‘u igri‘: Nekada najpopularnija meme dionica porasla više od 40 posto

23. Ožujak 2023.

Dionice GameStopa porasle su gotovo 41 posto ovog tjedna što je posljedica prvog pozitivnog izvještaja ove kompanije u posljednje dvije godine. GameStop je iznenadio analitičare s Wall Streeta u utorak navečer kada je izvijestio o snažnoj dobiti u četvrtom kvartalu prošle godine.

Ulagači su to shvatili kao rani znak preokreta za GameStop čija se osnovna djelatnost, odnosno prodaja novih i rabljenih diskova za videoigre, smanjuje kako potrošači prelaze na digitalno preuzimanje igara.

Tvrtka se našla u središtu velike pomame za takozvanim ‘meme stocks‘, odnosno meme dionicama u 2021. koju su potaknuli mali ulagači regrutirani na društvenim mrežama.

Podsjetimo, početkom 2021. je nekoliko fondova procijenilo da je kompanija GameStop u problemima i da će joj vrijednost padati pa su se odlučili na takozvani ‘short selling‘, oblik trgovanja na burzi kada prodajete neku dionicu danas da bi ju nakon pada kupili po nižoj cijeni.

To se nije svidjelo korisnicima Reddita koji su odlučili ‘očitati lekciju‘ ulagačima pa su počeli kupovati GameStopove dionice što im je diglo cijenu s nekih tri dolara na čak 483 dolara, o čemu smo već pisali u Lideru. Fondovima je takav preokret umjesto zarade donio gubitke od nekoliko milijardi dolara.

Iako je ova vijest odjeknula na Redditu, mjestu gdje je posljednja pomama počela, mnogi sumnjaju u novu rundu uspjeha ove kompanije.

– Kripto, meme dionice, IPO-i, SPAC-ovi i druga, spekulativna imovina su davno dosegnuli vrhunac, a ludnica za lakom zaradom koja se odvijala u 2020. i 2021. bila je odstupanje od pravila, a ne početak nečeg novog – objasnio je broker tvrtke AJ Bell Russ Mould za Reuters.

Preokret za tvrtku

Ipak, GameStop se u utorak i u srijedu našao među prvih pet ‘najtrgovanijih‘ američkih dionica, a od ostalih meme dionica porasle su i dionice AMC-a  za 2,7 posto, dionice tvrtke Koss narasle su 6,8 posto, dionice Roundhilla porasle su za 0,5 posto.

Prema procjenama analitičke tvrtke Ortex, ‘short selleri‘ koji su se kladili protiv GameStopa od početka tjedna su izgubili oko 610 milijuna dolara.

Izvršni direktor GameStopa, Matt Furlong ranije je ove godine investitorima poručio da tvrtka ulazi u 2023. s daljnjim planovima za smanjenje prekomjernih troškova. U ‘prekomjerne‘ se troškove očito ubraja i prisutnost na stranim tržištima s obzirom da se tvrtka povukla iz Europe, ali i s nekih drugih tržišta izvan SAD-a.

GameStopov plan za preokret počeo je promjenom vodstva 2021. godine koja je postavila Furlonga, veterana Amazona, na čelo i dodala Ryana Cohena, osnivača Chewyja i bivšeg investitora Bed Bath & Beyonda, kao predsjednika odbora. Tvrtka je također otpustila osoblje i zamijenila glavnog financijskog direktora..

U rujnu je pokrenuo nesretno partnerstvo sa sada bankrotiranom kripto mjenjačnicom FTX. Tvrtke su planirale surađivati ​​na e-trgovini, a GameStop je namjeravao prodavati FTX darovne kartice u svojim trgovinama. Dva mjeseca kasnije, na GameStopovom je Twitter profilu izašla objavao prekidu partnerstva.

Osim toga, tvrtka od srpnja eksperimentira s NFT tržištem, a izvršni je direktor izjavio i da se tvrtka trenutno nalazi boljem položaju nego što je bila 2021. kada su joj svi predviđali bankrot.

17. travanj 2024 12:36